Spajić od partija traži imena ministara

Jučerašnji razgovori predstavnika Pokreta Evropa sad i političkih partija mogućih konstituenata buduće izvršne vlasti, završeni su na zadovoljstvo svih, a nije saopšteno ništa, niti ima i naznaka kakva će 44. Vlada biti, ko će je sačinjavati i kojim će putem povesti Crnu Goru u narednom četvorogodišnjem periodu.

Očekivalo se da mandatar Milojko Spajić juče saopšti nešto konkretnije o novoj vladi čiji bi premijer trebalo da bude, ali on se zadržao samo na iskazivanju zadovoljstva razgovorima koji su, izgleda, bili dosta jalovi, jer i po kazivanju samih učesnika nije se govorilo o resorima, što je u ovoj fazi pregovora centralno pitanje. Uz to, još se ne zna ni koliko će ministarstava biti 18, 22, 24 ili čak i više. Poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori smatraju da Spajić pokušava ponovo da dobije na vremenu iz nepoznatih razloga, ali je sasvim sigurno da će formirati vladu.

Prema pouzdanim informacijama, Spajić se ne zadovoljava samo raspodjelom resora, već želi da zna i personalna rješenja za ministarstva unaprijed i to izaziva nervozu u nekim partijama, jer je jasno da svi planirani kadrovi neće zadovoljiti mandatara i da on traži kadrove s kojima može da sarađuje i koji su, prije svega, stručni za oblast koju će pokrivati.

– Principi Pokreta Evropa sad (PES) za formiranje nove vlade prihvatljivi su svim učesnicima sastanka – kazao je juče lider te partije i mandatar Milojko Spajić, dodajući da nijesu razgovarali o podjeli resora.

Spajić je, nakon razgovora sa predstavnicima političkih partija koje su ga podržale za mandatara, novinarima kazao da su imali jako dobar i koristan sastanak.

– Ekipa je heterogena, ali vidimo da imamo zajednički cilj i da su principi koje je PES potencirao svima prihvatljivi – rekao je Spajić.

On je istakao da raduje konstruktivna i pozitivna atmosfera sa početka pregovora.

– Danas nije bilo riječi o raspodjeli resora, a nije bilo ni nekih specijalnih zahtjeva. Svako je iskazao partijski stav, vrlo razumljiv i konstruktivan. Mnogo bolje od očekivanja je krenulo – rekao je Spajić.

Upitan da li očekuje da partije s kojima je održao sastanak budu dio vlasti, Spajić je rekao da su se, samim tim što su podržali viziju koju je PES iskazao, kandidovali za to.

– Nemamo vremena za gubljenje, Evropska unija je ispred nas, ali moramo da damo maksimalan doprinos takvom procesu. Ne može EU da nas ugura kod njih, mi moramo da se trudimo i da radimo na sebi – kazao je Spajić.

Upitan da li ima partija koje uslovljavaju učešće u vladi sa učešćem Koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), on je odgovorio da je bilo različitih mišljenja, ali da je atmosfera bila konstruktivna.

– Postojalo je razumijevanje da je došlo vrijeme za novu Crnu Goru, bez podjela, sa jasnom vizijom – naveo je Spajić.

On je, upitan hoće li u narednih 85 dana uspjeti da formira vladu, rekao da je ubijeđen da će, ako nastave ovako kako su krenuli, to biti brže nego što zakon nalaže.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …