Principijelni problemi sa Spajićevim principima

Mandatar za sastav 44. Vlade Milojko Spajić sjutra će početi završne razgovore sa liderima političkih subjekata koji bi trebalo da budu dio nove izvršne vlasti, potvrđeno je “Danu” iz Pokreta Evropa sad (PES).

U PES-u očekuju da će predsjednik njihove partije i mandatar za sastav 44. Vlade Milojko Spajić do kraja ove nedjelje privesti kraju sve završne razgovore i vrlo brzo izaći pred javnost sa sastavom nove izvršne vlasti.

Spajić će prvi sastanak obaviti sa predstavnicima političkih partija koji su mu na konsultacijama sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem dali podršku da bude mandatar, a nakon toga će razgovarati i sa predstavnicima ostalih političkih partija sa kojima je razgovarao prije dobijanja mandata.

Lider Pokreta Evropa sad razgovaraće i sa predstavnicima koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, a tom sastanku bi trebalo da prisustvuje i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

To će biti prilika da se riješe brojne dileme nastale nakon prvog kruga razgovara i konsultacija sa predsjednikom Jakovom Milatovićem, a jedna od njih je svakako i mjesto predsjednika crnogorskog parlamenta. Mediji su već objavili nezvanične informacije da su se PES i Demokrate dogovorili da to mjesto zauzme Bečić, ali su nedoumice nastale nakon što je Spajić obavio razgovore sa predstavnicima koalicije “Za budućnost Crne Gore”. Nastali su principijelni problemi sa principima koje je PES ponudio svima sa kojima su obavljeni razgovori. Posebno je sporan sedmi princip, koji glasi: struktura Vlade biće definisana proporcionalno izbornom rezultatu koji su postigli njeni konstituenti. To praktično znači da u slučaju ulaska ZBCG u izvršnu vlast mjesto predsjednika parlamenta pripada toj koaliciji. Izgleda da Knežević i Mandić nisu odustali od te pozicije. Podsjetimo, sa ponuđenim principima su se složili svi, pa i Demokrate i Bošnjačka stranka. Ako se poštuju principi, stvar je potpuno jasna.

Da li može doći do nekog drugog dogovora? Sigurno da može. Nezvanično se govorilo da je Spajić koaliciji ZBCG ponudio mjesto potpredsjednika Vlade za kapitalne investicije i ministarstva poljoprivrede, turizma i obrazovanja, uz značajno učešće u diplomatiji i upravnim odborima i odborima direktora državnih preduzeća. Prema toj raspodjeli, ZBCG bi dobila i dva potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Dakle, do dogovora svakako može doći, ali je važno da svi učesnici u ovom procesu prihvate neminovnosti da je kolač vlasti manji.

Naime, ako u Vladu uđu i koalicija ZBCG i Bošnjačka stranka, onda je neminovno smanjivanje kolača vlasti, jer Spajić ne može otvoriti toliko novih ministarstava da u potpunosti namiri apetite partija. Već sada se govori o 24 ministarstva, a kako su pregovorili krenuli, čini se da bi malo bilo i 33. To se prije svega odnosi na dogovor sa Demokratama, ako ga je uopšte i bilo, o njihovoj kvoti ministarskih mjesta i njihovom značaju, ali i na aspiracije Bošnjačke stranke i njenog lidera Ervina Ibrahimovića. Ako se poštuju principi ne može se govoriti ni o tome da predstavnik ZBCG ne može dobiti mjesto predsjednika parlamenta zbog toga što je po automatizmu i član Savjeta za odbranu i bezbjednost. Da li neko zbog toga postavlja pitanje izbora šefa parlamenta najbolje zna mandatar i prema tome se mora odnijeti na način koji može da iznese na svojim plećima. Eventualno odustajanje manjinskih partija od učešća u Vladi zbog ulaska u vlast bivšeg Demokratskog fronta bilo bi udarac za Spajića, ali sigurno ništa veći od onog koji bi dobio u slučaju da u Vladi ne bude predstavnika Srba.

Ako riješi sve ove nedoumice, Spajić bi mogao da formira Vladu sa podrškom čak 56 poslanika, što bi mu garantovalo veliku stabilnost i čime bi potpuno ugušio ucjenjivački kapacitet nekih manjih partija. Ta vlada bi mogla da traje i pune četiri godine.

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …