Spajić očekuje brzo formiranje Vlade, analitičari ne misle tako

Iako u Pokretu Evropa sad (PES) očekuju da će novu vladu formirati vrlo brzo, analitičari smatraju da to neće ići lako jer se, kako kažu, proces pregovaranja svodi na pitanje podjele resora i funkcija odnosno zadovoljavanja partijskih interesa.

Prema informacijama “Vijesti” lider PES-a i mandatar za sastav vlade Milojko Spajić planira da kabinet sastavi do kraja avgusta. On juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” očekuje li da će brzo sastaviti vladu i da li će biti novog kruga formalnih pregovora s predstavnicima partija, potencijalnim partnerima u novoj izvršnoj vlasti.

Spajić je u četvrtak od partijskog kolege i šefa države Jakova Milatovića dobio mandat za sastav vlade. Rok da završi taj posao je tri mjeseca, a mora dobiti podršku najmanje 41 poslanika. Međutim, zbog neophodnih reformi, prvenstveno u oblasti vladavine prava i za to potrebne dvotrećinske većine u parlamentu, Spajić traži podršku 49 poslanika.

Programski direktor nevladine organizacije Uzor Marko Pejović za “Vijesti” kaže da je teško očekivati da u kratkom roku dođe do formiranja nove vlade uzevši u obzir da prethodna dva mjeseca pregovaranja nijesu dala nikakav rezultat.

“Jednostavno, ovaj proces pregovaranja je gotovo sa svih strana uslovljen određenim zahtjevima potencijalnih konstituenata vlasti pa mandatar Spajić ima izuzetno težak zadatak”, ocijenio je Pejović.

Docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović vjeruje da će Spajićev uspjeh zavisiti od koncepta vlade, koji bude zagovarao s obzirom na to da crnogorski političari lakše ostvaruju konsenzus oko podjele resora nego oko programskog okvira i ciljeva buduće vlade.

“Razlike među potencijalnim konstituentima su velike, ali ne treba zaboraviti da one imaju ključnu zajedničku karakteristiku, a to je doći do pozicija vlasti koje je ranije imala Demokratska partija socijalista (DPS) kako bi nastavili njihove prakse zloupotrebe resursa i mogućnosti za zapošljavanje kadrova. Vjerujem da se u to uvjerila većina ljudi u Crnoj Gori u posljednjih par godina, iz eksplicitnih primjera implementacije vlasti na lokalnom i na nacionalnom nivou”, rekla je Đukanović za “Vijesti”.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …