Bivši funkcioneri koštaju građane 2,5 miliona eura godišnje i ta suma raste

Centar za građansko obrazovanje je početkom prošle godine podnio svim poslaničkim klubovima i skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu inicijativu za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Do danas, nijesu dobili nikakav odgovor.
Funkcionerske naknade nakon završetka mandata građane su prošle godine, od februara do kraja godine koštale 2.079.660 eura neto, dok je za ovu godinu zaključno sa junom isplaćeno 825.158 eura neto – rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija (MF).

Ova cifra je veća, imajući u vidu poreze i doprinose obračunate na ove iznose, ali i prošlogodišnju januarsku isplatu, imajući u vidu da, kako nam je rečeno iz MF, tek od prošlog februara novi program za obračun prepoznaje klasifikaciju po osnovu zarada i naknada za bivše funkcionere.

Razbacivanje
Tako je ovu naknadu prošle godine mjesečno primalo između 105 i 125 bivših funkcionera, a za prvu polovinu ove između 73 i 118 mjesečno.

Ministarstvo finansija vrši isplate po zahtjevima potrošačkih jedinica, tako da nema uvid u evidenciju lica koja su ostvarila pravo, već samo onih koja su podnijela zahtjev za isplatu – kazali su iz ovog resora odgovarajući na pitanje koliko njih je imalo pravo na ovu naknadu, a koliko ih je to pravo iskoristilo.

U javnosti se već dugo govori da je ova praksa nefer te da je potrebno izmijeniti regulativu koja bivšim funkcionerima daje pravo da godinu nakon prestanka mandata primaju naknadu, bez obzira da li su bili na početku ili kraju te na koji način im je prestao.

Ipak, to pitanje zvanično niko nije pokrenuo. Imajući u vidu skoru promjenu Vlade, brojna imenovanja tokom mandata tehničke Vlade te promjenu većeg dijela poslanika u Skupštini, uz poznatu praksu dovođenja svojih kadrova, Crnoj Gori se ponovo smiješi višemilionski odliv iz budžeta po ovom osnovu.

Prema riječima Vasilija Radulovića iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), već duži period ukazuju na posljedice loših zakonskih odredbi koje omogućavaju ovu vrstu privilegija bivšim funkcionerima.

Početkom prošle godine su podnijeli svim poslaničkim klubovima i skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu inicijativu za izmjenu člana 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i člana 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Međutim, do danas, kako je kazao Radulović, i poslije 18 mjeseci, nijesu dobili nikakav odgovor.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …