Knežević: ZBCG neće dati manjinsku podršku vladi, treba da budemo ravnopravan partner

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) Milan Knežević rekao je da taj savez neće dati manjinsku podršku 44. Vladi i potencijalnom mandataru Milojku Spajiću, ističući da traže da budu ravnopravan činilac nove izvršne vlasti. Knežević je kazao da ako se primijene demokratski standardi, ZBCG treba da dobije sedam resora, ali da su spremni na ustupke. Naglasio je da ZBCG hoće da bude pošteno tretirana i da ne pristaju na poniženja.

“Imali smo konstruktivan razgovor sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, i ponovili smo da novu vladu treba da čine subjekti koji su iz avgustovske većine, i naravno stranke manjina koje to žele”, kazao je Knežević.

On je naveo da su saopštili i da na osnovu principa koje je pregovaračima za formiranje nove vlade dostavila Evropa sad ima li princip broj sedam koji se odnosi na podjelu funkcija i resora shodno brojnu osvojenih glasova.

“Ukoliko Spajić bude dobio 41 potpis podrške poslanika, onda je Milatović dužan da mu povjeri mandat. Koliko sada vidim, on može da računa na eksplicitnu podšku samo poslaniku Demokratske Crne Gore. Tražimo da se poštuje princip sedam. Saopštili smo da PES treba da delegira mandatara, a Spajić je bio nosilac liste. Ne mislimo da ima nešto dubiozno u tome da bude predložen za mandatara”, rekao je Knežević za TV E, prenosi portal RTCG.

On je rekao da osim formiranja vlade, treba da se podijele funkcije i u parlamentu. Podsjetio je da i za SNP nema ništa sporno da Spajić bude mandatar ali se postavlja pitanje treba li nova vlada da ima podršku 49 ili 41 poslanika.

Knežević navodi da je na Spajiću najveća odgovornost i potrebno je aktivira pregovore opet. Naveo je da unutar same liste Evrope sad ima različitih mišljeta, te da su čuli stavove UCG i Civisa koji se zalažu za vladu koju će podržati 49 poslanika

U ovom trenutku proces niko ne može da kontroliše ali svako može da bude dio vlade u manjinskom ili nekom drugom formatu. Sa DPS i strankama koje su bili s njom u koaliciji mi nećemo praviti koalicione aranžmane”, rekao je Knežević.

On je rekao da nema potrebe da ZBCG posebno insistira na mjestu predsjednika parlamenta već na tome insistira Evropa sad pošto su u predloženim principima naveli princip koji kaže da se funkcije i resori dijele shodno izbornoj snazi.

“Nama su ti principi prihvatljivi i tražimo da se ne devalvira broj glasova koje je dobila naša koalicija. Mi smo drugi po snazi, ako se pravi koalicija po modelu avguistovske većine. Mi smo imali ponudu da manjinski podrzimo Spajićevu vladu ali to nećemo uraditi. Nećemo da pristanemo na manjinsku podršku kao što je bio slučaj sa 42. vladom, tražimo da budemo ravnopravno zastupljeni. Ako se primjenuju demokratski standardi, onda bi ZBCG trebalo da pripadne sedam ministarskih mjesta. Ne tražimo sedam resora, pravimo ustupke ali ne pristajemo na poniženja”, kazao je Knežević.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …