Radnici Instituta “Dr Simo Milošević” traže: Država da isplati plate i reguliše dug prema Jugobanci

Radnici Instituta “Dr Simo Milošević” juče su napravili živi zid blokirajući od 18 do 20 časova Debeli brijeg i Kobilu, odnosno oba granična prelaza ka Republici Hrvatskoj, sa jasnom namjerom da Vlada Crne Gore jasnije čuje njihove zahtjeve za redovne plate, potpisivanje kolektivnog ugovora i rješavanje sudbine jedine rehabilitacione ustanove u Crnoj Gori, koja postoji 70 godina. Zatražili su i da Vlada odmah riješi dug prema Jugobanci koji ih gura u stečaj i da kupi dodatne akcije i tako postane vlasnik dvije trećine akcija.

Za svega desetak minuta stvorile su se kilometarske kolone vozila s obje strane graničnih prelaza. Tokom dva sata blokade propuštena su samo ambulantna kola hitne medicinske pomoći sa albanskim tablicama. Radnike su podržali odbornici Marko Lučić (Novi pobjeđuje), Jovan Subotić (Novska lista) i Tamara Vujović (Demokrate).

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta Marija Obradović kazala je da ih je sramota zbog toga što su prinuđeni da urade nešto ovako na granici druge države i pred turistima, koje svi očekuju, ali i da je njihova muka velika. Istakla je da su zalud vjerovali u razna obećanja i da radna grupa formirana u ime Vlade ima neko rješenje.

Čekali smo da se nađe rješenje za Institut, ali nismo dočekali. Čekali smo da se odobri kolektivni ugovor, koji smo mi napisali, pregovarali, napravili niz ustupaka, ali nismo dočekali. Nerješavanjem naših problema dobili smo poruku: Idite, ovdje za vas mjesta nema. Nama ne trebaju vrijedni i pošteni radnici koji pošteno rade svoj posao. A našim pacijentima je poručeno: Sami se snađite. U Institutu u budućnosti nećete biti liječeni. Hoćemo li čekati da nas snađe sudbina “Tamarisa” i HTP “Boke”, ili da završimo kao Brodogradilište? Hoćemo li čekati da nas kupe bogati pojedinci kojima su važniji kvadratni metri zemlje na pjeni od mora nego ljudi koji su održali brend Instituta prepoznatljiv više u Evropi nego u zvaničnoj Podgorici? Nećemo više da čekamo i molimo, sada zahtijevamo da se država uključi u rješavanje problema u Institutu – odmah. Zahtijevamo i isplate zarađenih plata, potpisivanje kolektivnog ugovor i zaustavljanje daljih tužbi radnika, kao i da se nađe rješenje za dug prema Jugobanci, a dio može na način da se ovdje rehabilituju pacijenti iz Srbije. Tražimo i da država počne otkup akcija od manjinskih akcionara koji nisu pokazali nikakvu želju da se uključe u rješavanje problema Instituta. Nastavićemo da se borimo do ispunjavanja naših zahtjeva – poručila je dr Obradović.

DAN

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …