SDT tereti Veljovića da je Mrkiću javio da će mu biti pretresena kuća

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović u dva navrata javio je navodnom organizatoru kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću kada će biti pretres kuće osumnjičenog Muja Nikočevića, koji je policija obavila radi zaplene nelegalnih cigareta, navedeno je u naredbi o proširenju istrage koju je donijelo Specijalno državno tužilaštvo. Veljović, Mujo Nikočević i Nikola Mrkić saslušani su sinoć pred Suzanom Mugošom, sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta iz Luke Bar. Nakon saslušanja svoj trojici je određen pritvor do 30 dana.

Veljović je sproveden u Spuž jer je procijenjeno da postoji opasnost od bjekstva i uticaja na jednog svjedoka. Njegov branilac advokat Nikola Martinović kazao je da se bivši direktor policije tereti da je javio kada će biti pretres kuće Nikočevića.

U to vrijeme Veljović nije bio direktpr policije i nije mogao raspolagati tom informacijom niti se tužilac trudio da objasni kako bi on sa mjesta savjetnika predsjednika mogao imati informacije tog tipa. Ja sam večeras svjedočio jednom neobičnom događaju, a to je da je Veljović na pitanje sudije da li mu je potreban povjerljivi razgovor sa advokatom rekao da ne treba, da on nema potrebe da se dogovara sa advokatom o načinu odbrane jer je njegova odbrana sadržana u istini koju zna i koju je saopštio – kazao je Martinović, naglašavajući da se Veljoviću ne stavlja na teret krijumčarenje.

Nikočevićev branilac advokat Zdravko Begović kazao je da je njegovom branjeniku pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja djela.

– Ne postoji osnovana sumnja, u odnosu na mojeg branjenika nijesu ispunjeni ni uslovi vezani za pritvorski osnov opasnost od bjekstva – kazao je Begović.

Advokat Vuk Jaredić, branilac Nikole Mrkića smatra da ne postoji osnov da se njegovom branjeniku odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

– On je neosuđivan, nikada ni prekršajno nije procesuiran, ugledan je porodični čovjek koji ima troje djece. On je juče prekinuo svoj godišnji odmor, vratio se u Podgoricu, otvorio svoj porodični dom pripadnicima policije kako bi izvršili preteres. Da mu je bila namjera da napusti Crnu Goru, to je mogao uraditi ranije – kazao je Jaredić.

Prema navodima iz naredbe, početkom 2019. godine Aleksandar Mrkić, koji se potražuje, stvorio je kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni: Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola i Stefan Bubanja i druga za sada neidentifikovana lica. Ta organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i pranje novca.

Veljović je, kako tvrde iz SDT-a, imao zadatak da kao savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti i obavještava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore. Okrivljeni Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora. U naredbi je navedeno da je on 22. i 23. decembra 2020. kao savjetnik predsjednika saopštio navodnom organizatoru kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da će kod Nikočevića biti izvršen pretres porodičnih kuća i drugih prostorija koje se nalaze u Podgorici. Ta informacija prenesena je Nikočeviću prije pretresa, koji je obavljen 25. decembra.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …