Na red došli i Mojkovčani

Policajci sa dugim cijevima opkolili su juče ujutro zgradu “Kiklop” na Žabljaku, koja je u vlasništvu navodnog organizatora šverca cigareta Aleksandra Mrkića, ali i vikendicu nekadašnjeg prvog policajca Veselina Veljovića u gradu podno Durmitora.

Nešto kasnije Veljović je sa lisicama na rukama odveden u Podgoricu, a Mrkića pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) nijesu pronašli na Žabljaku i za njim se traga. Navodno se nalazi u inostranstvu, na drugom kontinentu.

Dugogodišnji direktor Uprave policije uhapšen je u toj akciji zbog sumnje da je informacijama pomagao Mrkiću da krijumčari cigarete, što je Veljović negirao tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Ipak, tužilac mu je odredio zadržavanje do 72 sata, a u tom roku biće priveden sudiji za istrage Višeg suda, koji će odlučiti da li će Veljovića poslati u Istražni zatvor u Spužu.

Specijalni tužilac pritvor za Veljovića traži zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike.

Prije saslušanja pred tužiocem, prpadnici SPO uz podršku Protivterorističke jedinice pretresli su Veljovićev stan u Podgorici i kuće na više lokacija

Nakon saslušanja, njegov branilac, advokat Nikola Martinović, rekao je da Veljovića terete za odavanje povjerljivih informacija Aleksandru Mrkiću i to u periodu dok je bio savjetnik za bezbjednost bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, a ne dok je bio direktor Uprave policije.

Martinović je objasnio da SDT sumnja da je njegov branjenik Mrkiću saopštio neke podatke koje je ovaj, navodno, mogao da koristi u svojim poslovnim konekcijama.

Ocijenio je da je to nemoguće i da tužilaštvo već ima dokaze da je Veljović protiv Mrkića vodio više policijskih akcija:

“Po njegovom nalogu su pretresane Mrkićeve fabrike u Mojkovcu, njihova skladišta u Podgorici… Nema nikakve sumnje da Veselin Veljović ni na jedan način nije pomogao Mrkiću da dobije bilo kakvu povjerljivu informaciju, što tužilaštvo sumnja”, kazao je Martinović novinarima nakon saslušanja u SDT-u.

Objasnio je da je policija pretresima tražila velike količine novca, skupocjene satove, nakit, dokaze o uplatama, policijske spise…

“Ništa od toga nije nađeno, jer nikada nije prekršio bilo koju zakonsku normu. To je danas saopštio i tužiocu, kao i da on nema nikakve krivice ni doticaja sa Aleksandrom Mrkićem i da ne postoji ništa što bi ga moglo inkriminisati za bilo koje krivično djelo”, rekao je Martinović.

Mrkić izbjegao hapšenje
Hapšenje je juče izbjegao Mrkić, koji duže od deceniju slovi za važnu kariku u organizaciji šverca cigareta za takozvani mojkovački klan.

“Vijesti” su nedavno objavile prepisku sa kriptovane Skaj aplikacije u kojoj, sada uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović, pominje upravo Mrkića i Veljovića.

On se u avgustu 2020. godine pohvalio šefu kavačkog klana Radoju Zviceru i odbjeglom kolegi Ljubu Miloviću da je navodno oduzeo kamion cigareta Mrkiću.

“Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a… U PG, kod Tehnomaksa kamion… Biće VV ljut”, neke su od poruka koje je poslao Lazović.

Tada je optužio Mrkića i trojicu tadašnjih kolega za kontakt sa škaljarcima.

O Mrkiću, “Vijesti” su pisale još početkom 2011. godine – novinarka Olivera Lakić tada je i istraživala da li se u fabrici “Tara” u Mojkovcu, ali i u skladištu u Donoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

Ona je u tekstovima pisala da iz tog švercerskog posla stoje ljudi iz policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Nakon toga Lakićeva se našla na meti prijetnji i napada. Prve prijetnje stigle su početkom te godine od zaposlenog u mojkovačkoj fabrici Slavka Musića, koji je kasnije, zbog ugrožavanja sigurnosti, osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Za telefonske prijetnje da će nauditi njoj i kćerki suđeno je nekadašnjem vozaču i šefu obezbjeđenja Veselina Veljovića – Milenku Rabrenoviću, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza jer je utvrdio da su još dva člana njegove familije koristili telefon sa koga je prijećeno.

Te, 2011. godine, tadašnji prvi policajac tvrdio je da fabrika cigareta u Mojkovcu, o kojoj se informisao kod svih državnih organa, radi po zakonu. Ubrzo poslije te njegove zvanične izjave utvrđeno je da fabrika nije platila ni cent poreza Opštini Mojkovac, da osim nekolicine Mojkovčana, u njoj rade Bugari koji nijesu registrovani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da se zbog sumnje da se radi o višemilionskom pranju novca, fabrikom u Mojkovcu bavi specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala.

I iz Uprave za sprečavanje pranja novca tada je javno saopšteno da postoje milionske sumnjive transakcije.

Iako je Aleksandar Mrkić izbjegao hapšenje, policajci su juče pretresli brojne nekretnine koje koristi.

Inspektori SPO lisice na ruke stavili su njegovom bratu, Nikoli Mrkiću, kao i Podgoričaninu Muju Nikočeviću.

Nikočević je na saslušanju u SDT-u negirao pripadništvo kriminalnoj organizaciji Mrkića, kazao je novinarima nakon saslušanja njegov branilac, advokat Zdravko Begović. Mrkić je takođe negirao krivicu, a određeno im je zadržavanje do 72 sata.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …