CBCG: Banke nisu zainteresovane za direktan platni promet sa Srbijom

Nijedna kreditna institucija u Crnoj Gori nije izrazila zainteresovanost da se priključi kliringu međunarodnih plaćanja u devizama, kazali su “Danu” iz Centralne banke (CBCG) odgovarajući na pitanje zašto i dalje nema direktnog platnog prometa sa Srbijom.

– CBCG nema mandat da utiče na komercijalne poslove i uslove banaka i ne može obavezati kreditne institucije koji će platni sistem koristiti prilikom obavljanja međunarodnih transakcija sa finansijskim institucijama u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, osim u slučaju kada se radi o aktivnostima koje bi imale direktan uticaj na finansijsku stabilnost, što ovdje nije slučaj – naveli su iz Direkcije za komunikacije CBCG.

Pitanje uspostavljanja direktnog platnog prometa između Crne Gore i Republike Srbije aktuelno je već deceniju i po, a komunikacija sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o ovom pitanju, kako su naveli, nije ni prekidana.

Naime, još 13. 9. 2007. godine guverneri centralnih banaka Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine zaključili su bilateralne sporazume o kliringu međunarodnih plaćanja, sa ciljem da se uspostavi regionalni multilateralni kliring na teritoriji ovih država. Za operatera sistema, odnosno procesora, ovlašćena je Narodna banka Srbije. Što se tiče ovog platnog sistema, od 2007. godine do danas koristi ga 13 od 21 kreditne institucije u Republici Srbiji i šest od 23 kreditne institucije u Bosni i Hercegovini – precizirali su iz CBCG.

Istakli su da su svi preduslovi za operacionalizaciju ovog platnog sistema već uspostavljeni.

– Neophodna infrastruktura je obezbijeđena od potpisivanja sporazuma, odnosno od 2008. godine. Naime, sa tehničkog, operativno-funkcionalnog aspekta, aranžman je testiran poslije potpisivanja sporazuma, a za samu implementaciju je potrebno da neka od kreditnih institucija u Crnoj Gori pokaže zainteresovanost i podnese zahtjev za zaključenje ugovora o učešću u kliringu – kazali su iz CBCG.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …