Devastirani “Plaža Mogren” i “Brdo Topliš”

Agencija za zaštitu životne sredine utvrdila je da su Hotelska grupa “Budvanska rivijera” i firma “Gabbiano VS” značajno devastirali prirodne vrijednosti na plaži “Mogren 2” i njenom zaleđu, čime je pričinjena šteta koja ima značajan negativan uticaj na dostizanje ili održavanje povoljnog statusa vrsta i prirodnih staništa ovog područja.

To piše u rješenju Agencije u koje “Vijesti” imaju uvid.

“Vijesti” su u više navrata pisale da se na mjestu nekadašnjeg ugostiteljskog objekta na ovoj popularnoj budvanskoj plaži gradi novi, za šta je državna kompanija “Budvanska rivijera” dobila dozvolu od resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Radove izvodi zakupac plaže kompanija “Gabbiano VS”, ali do reakcije javnosti došlo je zbog krčenja puta kroz šumu iznad plaže, čime je devastiran prostor.

“Operatori su dužni da u roku od 45 dana dostave Agenciji na saglasnost predlog mjera remedijacije”, piše u rješenju. Agencija je krajem marta Upravu za inspekcijske poslove (ekološka inspekcija) obavijestila o šteti u životnoj sredini usljed radnji i aktivnosti na putu preko parcela koje se nalaze unutar granica zaštićenih područja: Spomenik prirode “Plaža Mogren” i Spomenik prirode Brdo Topliš (Spas).

Put bez tampona, uništena vegetacija

“Dopisom se ističe da je zbog radova na putu uklanjan zemljani materijal koji je nasipan niz padinu brda, dok je na samom putu uklonjena vegetacije. U trenutku inspekcijskog nadzora put nije bio nasut tamponom. Put je po procjeni dužine između 400 i 500 metara i širine tri, četiri metra”, navodi se u rješenju.

Operatori, “Budvanska rivijera” i Gabbiano” su u izjašnjenju Agenciji za zaštitu životne sredine odbacili navode, ističući da su radnici na izgradnji ugostiteljskog objekta koristili postojeći put koji je probila Služba zaštite i spasavanja opštine Budva još 2009. zbog velikih požara i detonacija koje je taj požar izazvao.

Kako su naveli u izjašnjenju, prilikom korišćenja puta nijesu uništili vegetaciju već samo nisko rastinje koje se našlo na putu.

Projekat izgradnje ugostiteljskog objekta i puta kroz šumu, problematizovali su nasljednici Starobudvanina, pokojnog Iva Rađenovića, koji su mjesecima unazad podnosili prijave nadležnim inspekcijama.

“Građevina koja se na plaži ‘Mogren 2’ u Budvi gradi se na zemljištu koje je 1927. godine kupio i tu sagradio prvi ugostiteljski objekat naš pokojni đed Ivo Petrov Rađenović. Od tog bifea je hranio osmočlanu porodicu, a istovremeno je bio i jedan od prvih ugostitelja na teritoriji tadašnje lijepe male Budve. Godine 1952. od strane tadašnje vlasti naš bife zajedno sa katoličkom crkvicom Svetog Antuna dignut je u vazduh, a zemljište nikad nije ni plaćeno niti vraćeno našoj porodici”, navode nasljednici pokojnog Rađenovića.

Oni tvrde da su im građanska prava brutalno pogažena i da je njihova imovina ozbiljno devastirana događanjima na plaži “Mogren 2” posljednjih mjeseci. Za to posjeduju i nalaze sudskih vještaka.

Ministarka ekologije ćuti
“Crna Gora je po Ustavu ekološka država. Budva je svoju slavu turističke destinacije stekla, velikim dijelom, zbog svoje vanvremenske prirodne ljepote i ekološkog bogatstva. Naša zemlja je kanditat za članstvo u EU kojoj je zaštita prirode princip na najvišoj ljestvici prioriteta. Naša Vlada ima Ministarstvo ekologije na čijem čelu se nalazi ministarka (Ana Novaković Đurović) koja je svoju karijeru izgradila u NVO sektoru velikim dijelom na projektima vezanim za zaštitu prirode. Ta ministarka, kao i aktuelni predsjednik Vlade (Dritan Abazović), članovi su stranke koja je partner sa evropskom Partijom zelenih, čije je jedno od glavnih načela zaštita i očuvanje prirode. U Budvi je od oktobra 2022. na vlasti većina koja je u svom programu obećala zaštitu prirode i zelenih površina. Naša država na lokalnom i državnom nivou ima brojne inspekcijske službe i organa čiji zadatak je zaštita prirode. I pored svega gore pobrojanog danas svjedočimo da smo rješenjem Agencije za zaštitu životne sredine dobili formalnu potvrdu da je na prostoru zaleđa ‘Mogren 2’ plaže napravljen jako ozbiljan ekološki incident gdje je citiramo – izvršena značajna devastacija zaštićenog prostora, izmijenjena njegova prirodna i autohtona struktura, devastiran ambijentalni pejzaž i nanesene ozbiljne štete ovom području”, navode nasljednici u reagovanju povodom rješenja Agencije.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …