Spajić će nanovo krojiti kostur vlade

Odluka Bošnjačke stranke (BS) da ne prisustvuje jučerašnjem početku zvaničnih pregovora o formiranju vlade ne daje odgovor na pitanje u kom pravcu će se oni odvijati, ali nagovještava da bi iznova mogao da se kroji kostur budućeg kabineta, koji su partije načelno utvrdile u neformalnim konsultacijama.

U Pokretu Evropa sad (PES), koji je otpočeo zvanične razgovore s potencijalnim partnerima, ogorčeni su potezom BS-a da zbog nezadovoljstva ponuđenim mjestima u izvršnoj vlasti, otkažu sastanak sa šefom PES-a i najizglednijim kandidatom za mandatara za sastav vlade, Milojkom Spajićem, tvrde izvori “Vijesti”.

PES je partiji Ervina Ibrahimovića ponudio u neformalnim pregovorima poziciju vicepremijera za evropsku i spoljnu politiku, ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, te resore prosvjete, poljoprivrede i dijaspore, ali je ona to odbila, insistirajući da dobije ministarstvo vanjskih poslova. Sastanak su otkazali uz obrazloženje da imaju “ranije preuzete obaveze”.

Izvori lista kažu da je Spajić obavijestio međunarodne partnere o gestu BS-a, i da oni, navodno, nisu protiv toga da u kabinet uvede koaliciju Za budućnost Crne Gore (ZBCG), pod uslovom da ona prihvati predlog principa PES-a o konstituisanju vlasti. Međutim, “Vijesti” to nisu mogle da potvrde.

Dio saveznika u više navrata u protekle tri godine poručivao je da im ZBCG nije partner.

Sagovornici tvrde da su u PES-u zadovoljni jučerašnjim susretom s predstavnicima ZBCG-a.

Spajić je juče odvojeno razgovarao s funkcionerima ZBCG-a i Demokrata, koji su nakon sastanaka saopštili da im je prihvatljiv predlog načela PES-a za formiranje vlade, koji im je dostavljen u srijedu. U njemu se, između ostalog, zagovara stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije… Predlog je poslat svima osim Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA.

Imajući u vidu da je model vlade načelno utvrđen (barem 22 ministarstva i četiri potpredsjednička mjesta), a da se u principima pominje njeno kontituisanje shodno osvojenim mandatima, to znači da bi, ako PES odluči da uvede ZBCG u vlast umjesto BS-a, nanovo mogao da se pravi kostur kabineta. Dosadašnji plan bio je da vladu čine PES, Demokrate i partije manje brojnih naroda.

Nosilac liste ZBCG-a Milan Knežević, rekao je novinarima nakon sastanka da su se s PES-om usaglasili o ponuđenim principima, i da očekuju nastavak razgovora.

Dodao je da nisu razgovarali o raspodjeli resora, već isključivo o načelima na kojima bi se konstruisala vlast.

Njegov kolega Andrija Mandić, izjavio je da na sastanku nije došlo do dogovora, ponavljajući da im je prihvatljiva platforma Spajićevog pokreta.

“Nismo se dogovorili, a želimo da vas obradujemo… Oni (PES) imaju da završe razgovore s kolegama iz drugih stranaka, s kojima planiraju da formiraju vladu. Vjerujemo da će to sve biti dobro. Želimo da se što prije dođe do dogovora da Crna Gora dobije vladu i da idemo naprijed”, poručio je.

Iz Demokrata su nakon sastanka naveli da je potvrđena “perfektna saradnja” dva politička subjekta.

“Prenijeli smo rukovodstvu PES-a da prihvatamo principe za formiranje vlade. Crna Gora treba da dobije jaku većinsku vladu, i dobar je momenat da svi pokažemo odgovornost. Demokrate su tu da daju konstruktivan doprinos”, istakao je čelnik Demokrata, Aleksa Bečić.

Danas sastanci sa SNP-om i manjinskim partijama
Iz PES-a su najavili da će “detaljniji razgovori” sa ZBCG-om i Demokratama biti nastavljeni narednih dana, dok su za danas zakazani sastanci s predstavnicima SNP-a, Albanskog foruma, Albanske alijanse i HGI-ja.

“PES ostaje otvoren za dogovor i s drugim političkim subjektima, koji dijele prioritetne ciljeve i viziju Crne Gore kao bogate, pomirene i evropske države svih njenih građana”, zaključili su u saopštenju.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …