Podrška dinamiziranju realizacije projekta Rekonstrukcije zgrade tehničkih fakulteta

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima, sastao se danas sa timovima Ministarstva prosvjete i Univerziteta Crne Gore, na čelu sa ministrom Miomirom Vojinovićem, odnosno rektorom prof dr Vladimirom Božovićem, kako bi razgovarali o statusu realizacije projekta Rekonstrukcije zgrade tehničkih fakulteta.
Ukazujući na obrazovnu, kulturnu i materijalnu vrijednost zgrade u kojoj su smješteni tehnički fakulteti, koja je najautentičniji odraz arhitekture vremena u kojem je nastala, rektor Božović je istakao, da je namjera Univerziteta, da u susret jubileju, odnosno obilježavanju 50 godina postojanja, intenzivira radove na rekonstrukciji pomenutog objekta, što podrazumijeva obezbjeđivanje dodatne finansijske podrške. Kako je dodao, određeni segmenti prve faze rekonstrukcije su uspješno finalizovani i definisani su naredni procedurani koraci, za čiju realizaciju je neophodna podrška linijskih ministarstava i uprava, odnosno Ministarstva prosvete, finansija,kapitalnih investicija, odnosno Uprave za kapitalne investicije i Uprave javnih radova.

Ministar Damjanović je istakao da je riječ o jednom od najznačajnih projekata u oblasti obrazovanja koji su prepoznati kapitalnim budžetom, te da je hitnost rekonstrukcije neupitna i sa aspekta dotrajalosti, ali i potrebe usklađivanja sa principima energetske efikasnosti i očuvanja istorijskog imidža ove zgrade kao stožera razvoja akademskih nauka u Crnoj Gori. Kako je dodao, legislativni okvir dozvoljava preraspodjelu sredstava unutar kapitalnog budžeta u slučaju pojačane dinamike radova na određenom projektu, i istakao da je Ministarstvo finansija otvoreno da za naredne faze rekonstrukcije, posreduje u obezbjeđivanju što povoljnih izvora finansiranja.

Ministar prosvjete, gospodin Vojinović, poručio je da ministarstvo na čijem je čelu, u potpunosti podržava aktivnosti krovne univerzitetske institucije, i poručio da će ovakve inicijative i u narednom periodu biti adekvatno aderesirane i predstavljene od strane Ministarstva prosvjete.

Imajući u vidu da je riječ o projektu koji će se u narednim godinama fazno sprovoditi, na sastanku je dogovoreno da se preciziraju prioritni segmenti rekonstrukcije, i u skladu sa navedenim, u saradnji sa resornim organima državne uprave, intenzivirati radove na rekonstrukciji pomenuog objekta.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …