Novi saziv Skupštine do kraja jula, pregovori o formiranju vlade iduće sedmice

Pokret Evropa sad već početkom sljedeće sedmice uputiće poziv političkim subjektima za konkretne pregovore o formiranju nove Vlade. Ta informacija potvrđena je zvanično. Rečeno je da će poziv dobiti i predstavnici koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Državna izborna komisija zvanično je 14. jula proglasila rezultate parlamentarnih izbora, čime se stiču i formalni uslovi da pregovori o formiranju vlade počnu.

Vanredni parlamentarni izbori, za 81 mjesto u crnogorskom parlamentu, održani su 11. juna, a novoj Vladi je potrebna podrška najmanje 41 poslanika.

Nijedna partija, ni koalicija, nije osvojila dominantnu većinu na junskim izborima.

Konstitutivna sjednica novog parlamenta biće održana najkasnije 15 dana od dana kada je Državna izborna komisija proglasila konačne rezultate izbora. To jest, do kraja jula.

Nakon formiranja novog saziva Skupštine, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović narednih 30 dana obavlja konsultacije sa nosiocima izbornih lista i liderima stranaka. Potom Milatović predlaže mandatara iz one političke grupacija koja ga uvjeri da ima podršku skupštinske većine. Mandatar ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i program rada buduće Vlade. Skupština na sjednici odlučuje da li će podržati mandatara.

Iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” juče su se oglasili saopštenjem da su spremni za razgovore o formiranju nove vlade sa pokretom Evropa sad i ostalim političkim subjektima.

“Uvažavajući činjenicu da je Pokret Evropa sad osvojio prvo mjesto u rezultatskom bilansu, a imajući u vidu da je njihov lider Milojko Spajić najavio da će razgovore o formiranju nove vlade započeti odmah po objavljivanju konačnih rezultata, obavještavamo javnost i kolege, da je naša koalicija otvorena i spremna za razgovore sa PES-om i ostalim političkim subjektima”, istakli su iz ZBCG u saopštenju.

Politički analitičar Stefan Đukić rekao je za Radio Crne Gore da vjeruje da će nova vlada biti formirana u septembru ali ne očekuje da će biti stabilna jer niko od potencijalnih konstituenata nije previše zadovoljan izbornim rezultatom. On je naveo da po onome što se može čuti u medijima, djeluje kao da je skoro sve dogovoreno, te da postoji više opcija sa kojima može da se ide.

“I zato je situacija za pregovore negdje i lakša, zato što niko nema mogućnost pretjeranog ucjenjivanja kako god izgledalo u partijskim saopštenjima da neće odstupiti od određenih resora, odnosno ono što smo imali u avgustu 2020. kada se sve vezivalo za jednog poslanika i postojao je veliki ucjenjivački kaptal, sada to ne postoji. Sada je drugačije i to je dobro”, naveo je Đukić.

Ne očekuje da će vlada biti stabilna jer, kako ocjenjuje, niko nema pretjeranu želju da ona bude takva.

“Jer su to formirale partije koje nijesu zadovoljne svojim rezltatima ko god na kraju da je bude formirao, ko god bio mandatar, uzeo ministarstva i sve ostalo, nijedna partija nije specijalno zadovoljna rezultatom koji je napravila i koristiće svoje pozicije da ga poboljša za dalje”, kazao je Đukić.

Kaže da svako pokušava da zaposli svoje ljude, te da se samo priča koliko će ko resora da dobije.

“A ne govore kakav će plan da sprovedu”, zaključio je Đukić.

Podsjetimo, i Evropska unija je pozvala političke aktere u Crnoj Gori da što prije konstituišu novi parlament i formiraju Vladu koja će, kako su u zajedničkoj izjavi naveli visoki predstavnik Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji, biti sposobna da u najkraćem roku pokrene reforme vezane za pristupanje EU.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …