Haker osumnjičen da je ukrao advokatici spise i slao lažne poruke

Poznati haker Aljoša Borković (44) iz Banjaluke osumnjičen je za sajber napad u kojem je od advokatice Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Hakerski napad izvršen je lani, a da iza njega stoji Borković, otkrili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kako nezvanično saznaje Glas Srpske, on je razotkriven u opširnoj akciji policije koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, među kojima je i pomenuti hakerski napad.

“Borković je advokatu slao ‘rensomver’ virus kojim je šifrovao podatke kako bi je ucjenjivao i pokušao da iznudi novac. Predmet protiv njega je opširan i istražuju se sve njegove nelegalne radnje” rekao je naš izvor te dodao da s ciljem zaštite istrage ne može otkrivati detalje.

Vidovićeva je rekla da joj je napad načinio veliku štetu, ali da o hapšenju osumnjičenog ne zna puno jer je na putu u inostranstvu.

“Ukrao mi je predmete i korespondenciju u posljednjih deset godina. Ucjenjivao me je, ali je to više bilo maltretiranje. Ne znam puno o otkrivanju počinioca i zahvaljujem kolegama iz MUP-a Srpske koji su to ozbiljno uradili” rekla je Vidovićeva te dodala da će tražiti oštro kažnjavanje osumnjičenog ako bude dokazano da je kriv.

Prema nepotvrđenim informacijama, kod Borkovića je policija pronašla određene fajlove koje je skinuo sa računara Vidovićeve.

Pomenuti hakerski napad desio se u oktobru 2021. godine, kada su na brojeve brojnih osoba u BiH počele pristizati lažne poruke upućene s navodnog broja Vidovićeve. U tim porukama navodi se određena informacija i ostavljen je broj za kontakt sa advokatom uz informaciju da ga odmah pozovu.

NEZAVISNE

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …