Vlada čeka Upravni sud da uništi hiljadu i po tona cigareta u Baru

Vlada Crne Gore čeka odluke Upravnog suda po tužbama vlasnika, a ako se stvore pravne pretpostavke nakon sudskih odluka pokrenuće proceduru uništenja preko hiljadu i po tona cigareta koje su zaplijenjene u Luci Bar. Ta informacija saopštena je Portalu RTCG u Vladi. Vlada očekuje da, imajući u vidu ozbiljnost ovog slučaja i štetu koja nastupa, sudovi brzo odluče.

Vlasnici su tužili državu kod Upravnog suda tvrdeći da je država nezakonito oduzela cigarete u slobodnoj zoni Luke Bar.

Podsjetimo, tokom 2021. i 2022. godine, prvo Vlada Zdravka Krivokapića, a zatim Dritana Abazovića, pokrenule su aktivnosti da se suzbije šverc cigareta preko Luke Bar.

Prvi potez je bio donošenje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar u julu 2021. Odluku je donijela Krivokapićeva Vlada.

Uslijedila je kontrola poslovanja pravnih lica čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

Do konkretnih akcija zapljene cigareta došlo je nakon što je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks saopštila u martu prošle godine, da se “samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope”.

Najveća akcija zapljene cigareta sprovedena je u maju iste godine, kada je zaplijenjena roba u vrijednosti, kako je tada rečeno, od više desetina miliona eura.

Premijer Dritan Abazović je tada saopštio da je šverc cigareta kroz Crnu Goru zaustavljen.

Međutim, za šverc cigareta i nelegalnu trgovinu kroz Slobodnu zonu Luke Bar niko do sada nije optužen, a u dokumentu Evropske komisije se navodi da je istragu o švercu cigareta pokrenulo Specijalno policijsko odjeljenje 2022. protiv šest osoba, te da su paralelno pokrenute i finansijske istrage.

“Policija je takođe radila na brojnim slučajevima manjeg opsega i podnijela 35 prijava zbog šverca cigareta osnovnom tužilaštvu. Međutim, 2022. nije donijeta nijedna pravosnažna sudska odluka o švercu cigareta”, kaže se u non paperu.

Nikada nije rasvijetljeno da li su sve zaplijenjene cigarete iz maja 2022. godine, bile predmet krijumčarenja ili legalnog biznisa sa duvanom.

Dio vlasnika cigareta koje su i dalje uskladištene u Luci Bar pokrenulo je postupke pred Upravnim sudom Crne Gore sa zahtjevom da im budu vraćene.
Posljednji pokušaj komisijskog uništavanja zaplijenjenih cigareta završilo se neslavno po Vladu Crne Gore i dio njenih službenika koji su najviše promovisali borbu protiv šverca cigareta.

“Završilo je nestankom jednog od dva kamiona, uprkos tome što je transport organizovala carinska služba uz pratnju lokalne policije. Nestali kamion sa cigaretama vrijednim deset miliona eura na kraju je pronašlo Specijalno državno tužilastvo blizu Podgorice”, podsjeća Evropska komisija u non paperu.

Naime, kako je pokazala kasnija istraga, nakon uništavanja dijela cigareta pred kamerama, kome su prisustvovali najviši državni zvaničnici, uključujući i premijera, jedan kamion je nestao zbog čega je uhapšeno više službenika carine i tadašnji direktor Uprave carina Rada Miloševića.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …