Šarić tokom skrivanja koristio 11 pasoša

Pljevljak Darko Šarić, kome se u Beogradu sudi za šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranje novca, tokom boravaka u inostranstvu i dugogodišnjeg skrivanja pred međunarodnim potjernicama, koristio je čak 11 različitih pasoša od kojih su srpski i slovački bili na njegovo ime dok su svi ostali imali lažni identitet. To je Portalu RTCG kazao dobro obaviješteni sagovornik, koji je dostavio i fotografiju jednog od pasoša, onog slovačkog, napravljenu sa kompjuterskog ekrana.

Један од пасоша Jedan od pasoša
“Tako je, na primjer, hvratski pasoš glasio na ime Josip Vrhovec, dok je italijanski bio na ime Domenik Petroneli. Bugarski pasoš je posjedovao pod imenom Emil Nikolaj, a grčki pod lažnim identitetom Kalirometis Kristofor Nestor“, kazao je taj saogovornik.

Prema njegovim riječima, pored ovih Šarić je posjedovao pasoše još najmanje pet država, među kojima su Litvanija, Rusija, Švajcarska i Južnoafrička Republika.

“Sve pasoške fotografije su različite, a na nekima je mijenjao i izgled, kao na primjer, na italijanskom pasošu, na kojoj je imao dužu kosu vezanu u rep“, rekao je dobro obaviješteni sagovornik.

Veliki broj pasoša Šariću je obezbijedio dugogodišnje skrivanje, sve do trenutka dok nije sam odlučio da se preda. Prema određenim operativnim podacima, Šarić je još 2010. godine boravio na teritoriji Istočne Bosne, odnosno na području gradova Čajniče, Foča i Trebinje gdje je, navodno, bio obezbjeđivan od strane ljudi iz nekadašnje specijalne policije Republike Srpske.

“Riječ je o jedinici koja je nekada brojala trista do četiristo ljudi. Nakon što je rasformirana, dvadesetak najboljih pripadnika iz te specijalne jedinice štitilo je Darka Šarića dok je boravio u Republici Srpskoj. Navodno ih je on lično plaćao“, priča dobro obaviješteni izvor.

Budući da se radilo o gradovima koji su na granici sa Crnom Gorom, od kojih prva dva u neposrednoj blizini Pljevalja, vjerovalo se da je Šarić prelazio u svoju državu i u svoj rodni grad.

“Prema ovim informacijama, Darko Šarić je više puta ulazio u Crnu Goru, a iz naše države je potom otišao za Kosovsku Mitrovicu, odakle je dalje pobjegao prema Bugarskoj“, kaže taj sagovornik.

Ovaj izvor tvrdi da, na primjer, evidentiran Šarićev ulazak u Crnu Goru 7. oktobra 2010. godine pod lažnim identitetom jednog srpskog državljanina sa prebivalištem u Holandiji. Sa ovim pasošem i identitetom on je, navodno, još nekoliko puta ulazio i izlazio iz Crne Gore.

“Preko prelaza ‘Metaljka’, pod tim identitetom, zabilježen je njegov ulazak u Crnu Goru, u društvu jednog prezimenjaka i rođaka. Bili su u automobilu ’nisan’ beogradskih registarskih oznaka“,priča taj izvor.

Posljednji Šarićev prelazak u Crnu Goru navodno se dogodio preko “Ilinoga Brda“.

“Sa njim je ovog puta ušao izvjesni Bodiroga, kao i još jedan saputnik iz Foče, obijica sa lažnim ličnim kartama Srbije. Oni su tada samo bili u tranzitu kroz Crnu Goru, i odmah su nastavili put za Kosovsku Mitrovicu, gdje su ga obezbjeđivali narkodileri. Kada je ova destinacija otkrivena, Šarić je sa bugarskim pasošem, na ime Emil Nikolaj, otišao za Bugarsku. Na ovom pasošu kao godina rođenja stoji 1975. godina, a u rubriku mjesto rođenja navedeno je Plevija“, tvrdi sagovornik našeg portala.

Po drugoj verziji, Darko Šarić je iz Crne Gore izašao 15. oktobra 2009. godine, kada je odletio za Ženevu sa podgoričkog aerodroma. Za taj let iskoristio je slovački pasoš. Nakon toga, 20. decembra iste godine Šarić je otišao za Pariz. Poslije dvadesetak dana, 16. januara 2010. godine, vratio se u Švajcarsku, u Cirih. Samo pet dana kasnije, 21. januara te godine, on prelazi u Italiju, gdje odlazi na skijanje u jedan planinski centar na sjeveru ove zemlje.

“Šarić je za Južnu Afriku otputovao 3. aprila 2011. godine, sa grčkim pasošem. U toj zemlji je boravio oko godinu. Poslije toga se vratio u Švajcarsku gdje se skrivao u trouglu Sen Galen – Cirih – Ženeva. Neki obavještajni izvori su tvrdili da je tamo bio sve do trenutka kada je odlučio da se preda“, kaže naš izvor.

Navodi da sve govori u prilog tome kako su odbjeglom narkobosu čitavo vrijeme na tragu bili agenti za borbu protiv droge, i da je on, dok je boravio u Južnoafričkoj Republici sarađivao sa njima i obezbijedio im neke jako važne informacije. Do sada nije saopšteno odakle je doletio avion srpskih vlasti, kojim je Šarić u martu 2014. godine, stigao na podgorički aerodrom, a poslije polusatnog susreta sa članovima porodice, nastavio let za Beograd.

RTCG

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …