Viele Euro Geldscheine

PUNA KASA: U prvih pola godine prihodi 35,1% veći u odnosu na isti period prethodne


Državna kasa, prema preliminarnim podacima, u periodu januar – jun 2023. godine, punija je za 1.235,7 mil. €, što je u odnosu na isti period prethodne godine 321,3 mil. € više ili 35,1%, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U poređenju sa planom, prihodi u prvih pola godine, premašili očekivanja za 230,3 mil. € ili 22,9%.
Samo u junu država je prihodovala 252 mil. €, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 86 mil. € ili 51%, odnosno 84 mil. € ili 50% iznad plana.
Najznačajniji rast u odnosu na plan, bilježi prihod od PDV-a i to za 9%, akciza za cca 16%, porez na dobit pravnih lica za 30%, doprinosi za 22%, porez na međunarodnu trgovinu i transakcije za 41% i naknade za 31%. Značajno povećanje bilježi se i u kategoriji “ostali prihodi”, gdje je iznos za šest mjeseci 112 mil. €, što je čak 99 mil. € više nego prethodne godine ili 64 mil. € u odnosu na plan, što je, između ostalog, rezultat prekida hedžing aranžmana iz 2021. godine.
Ukupna potrošnja u junu realizovana je na nivou plana. U strukturi ukupne potrošnje, tekuća potrošnja je iznad plana za okvirno 5%, od čega dominantno u dijelu transfera za socijalnu zaštitu za okvirno 3 mil. €, usljed vanrednog usklađivanja penzija. Primjetno je i intenziviranje plaćanja kada je riječ o kapitalnom budžetu, te je u junu realizacija istog na nivou od cca 63% plana, što je bilo i za očekivati, a predviđanja su da će u narednim mjesecima izvršenje kapitalnog budžeta imati progresivan tok.
Posmatrajući preliminarne podatke o prihodima i rashodima, u prvih pola godine, suficit budžeta je na nivou od 174 mil. €, odnosno 2,8 % BDP-a, dok je samo u junu ostvaren suficit od cca 60 mil. €. Napominjemo, da i u slučaju da je izvršenje kapitalnog budžeta bilo na planiranom nivou suficit bi takođe bio ostvaren, budući da je odstupanje od plana kod izvršenja kapitalnog budžeta 5,85 mil. €. u junu, odnosno 57, 95 mil. € za prvih pola godine.
Navedene cifre egzaktno svjedoče o opravdanosti mjera i politika koje sprovodi Ministarstvo finansija, uz podršku Vlade, a koje su realizovane, dominantno u oblastima koje su godinama zanemarivane, kao što su akcizna politika, širenje poreskog obuhvata i smanjivanje sive ekonomije.
Dakle, Ministarstvo finansija potvrdilo je da je, odgovornim i opreznim planiranjem fiskalne politike, i u veoma nestabilnom ambijentu, moguće, ne samo uspostaviti stabilnost javnih finansija, već i značajno povećati prihode države, zarade za veliki dio radno aktivnog stanovništva i to bez povećanja osnovnih poreskih stopa i uz minimalno zaduženje, u odnosu na budžesko ograničenje.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …