spajic

POBJEDA: Vlada oročena na dvije godine, Ura teško u izvršnu vlast, ZBCG i dalje na čekanju

Nosilac izborne liste Pokreta „Evropa sad“ i potencijalni kandidat za mandatara Milojko Spajić saopštio je tokom neformalnih razgovora sa potencijalnim koalicionim partnerima da će njegova vlada najvjerovatnije biti oročena na dvije godine. To su Pobjedi saopštila dva izvora bliska vrhu stranaka koje su imale konsultacije sa Spajićem.

– Spajićeva ideja je kabinet od 20-ak ministara, koji bi za godinu dana stabilizovao javne finansije i nakon druge godine mandata, shodno dogovoru, najvjerovatnije išao na prijevremene izbore. Razlog je što bi tim potezom Spajić tražio od građana podršku za nastavak svog programa „Evropa sad 2“ – kazao je izvor Pobjede.

Iako formalno nema konsultacija sa predstavnicima Kvinte, prema saznanjima Pobjede, ambasadori pet najuticajnijih država o detaljima pregovora se blagovremeno informišu, a njihov uticaj – iako posredan – mogao bi da u velikoj mjeri da odredi sastav buduće izvršne vlasti u Crnoj Gori.

ABAZOVIĆ NA LEDU
Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Spajić je tokom prvog kruga konsultacija razgovarao sa predstavnicima manjinskih partija, Demokratskom Crnom Gorom, liderima koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“, ali ne i sa predstavnicima Ure.

– To je jasan signal da predstavnici te stranke neće ući u izvršnu vlast jer ih Spajić optužuje za zloupotrebu institucija i montiranje ,,afere Kvon“ – saopštio je izvor Pobjede.

Drugi izvor Pobjede blizak Spajiću saopštio je da se za lidera Pokreta „Evropa sad“ na samom startu neformalnih pregovora pojavio dvojak problem.

– Manjinske partije i dio ambasadora Kvinte vrše veliki pritisak na Spajića da isključi iz pregovora o vladi predstavnike koalicije ZBCG, a Bošnjačka stranka je izašla sa stavom da moraju imati najmanje tri ministarstva uključujući i bezbjednosni sekctor – saopštio je izvor Pobjede.

TEŠKO DO 49
Lider PES-a Milojko Spajić se zalaže za što inkluzivniju vladu, ali je veliko pitanje da li će uspjeti da obezbijedi makar tropetinsku podršku – od 49 mandata – prijeko potrebnu za neophodne reforme i funkcionalnost vlade.

– Konačna odluka o učešću ZBCG zavisiće i od stava novog američkog ambasadora – kategoričan je izvor Pobjede.

Kako je Pobjeda ranije pisala, gotovo je sigurno da će u podjeli ključnih resora Demokrate tražiti Ministarstvo vanjskih poslova, ali i čelno mjesto Skupštine jer smatraju da bi to bilo ispravljanje nepravde prema njihovom lideru Aleksi Bečiću.

Spajić je javno rekao da Demokrate i manjinske stranke vidi kao ključne partnere u sastavljanju vlade, što znači da će i njima zajedno sa PES-om pripasti ključna mjesta u vladi.

Za čelno mjesto Skupštine, ali i ulazak u vladu zainteresovana je i koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“, ali je teško očekivati da joj pripadnu neke od ključnih pozicija zbog negativnog stava međunarodnih partnera, prevashodno zvaničnog Vašingtona koji je posljednjih dana pojačao ,,interesovanje“ za ishod pregovora.

Ulazak u vladu očekuju i u SNP-u Vladimira Jokovića koji po broju mjesta sigurno neće biti zastupljen kao u manjinskoj vladi ali, prema nezvaničnim informacijama, može očekivati – maksimum dva ministarstva.

Kako je Pobjeda ranije pisala, zvanični pregovori o formiranju nove izvršne vlasti počeće nakon konstituisanja novog saziva Skupštine, što bi trebalo da bude završeno u prvoj polovini idućeg mjeseca. Kao potencijalni datum u rukovodstvu Skupštine pominjao se 11. jul, ali će zbog ustavnih žalbi SDP-a i taj rok biti prolongiran.

Očekuje se da konačni rezultati, nakon odluka Ustavnog suda, budu proglašeni tek poslije sredinom treće sedmice, najvjerovatnije poslije 20. jula.

Prema procedurama, konstitutivna sjednica parlamenta održava se 15 dana nakon što Državna izborna komisija proglasi konačne rezultate vanrednih parlamentranih izbora održanih 11. juna.

Nakon formiranja novog saziva Skupštine, predsjednik države Jakov Milatović ima rok od 30 dana da obavi konsultacije sa nosiocima izbornih lista i liderima partija i predloži mandatara za sastav nove vlade. Mandatar potom ima rok od 90 dana da sastavi kabinet i donese program rada buduće vlade.

Iako je i dalje nepoznato koliko će nova vlada imati resora izvjesno je i formiranje novog resora za državnu imovinu.

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …