Odbijanje razvoja i saradnje su stvarni rizici


Autor: Kineska medijska grupa
Ljetnji forum u Davosu, koji se održava u Tijenđinu, privukao je više od 1.500 ljudi iz različitih krugova iz skoro 100 zemalja i regiona. Mnogi učesnici su koristili izraz „krhki“ kako bi opisali trenutni status svjetske ekonomije. Tema ovogodišnjeg foruma je „Preduzetništvo: pokretačka snaga globalne ekonomije“. “Ponovno pokretanje rasta” je jedna od osnovnih tema, koja je veoma realna i odražava snažne želje ljudi.
Da bi rasao, mora postojati zamah. Kao druga najveća svetska ekonomija i na prvom mestu u svetu po ukupnoj trgovini robom uzastopnih šest godina, Kina postala je fokus na svijetu. Mnogi učesnici smatraju da ekonomski rast Kine ima snažnu endogenu pokretačku snagu. Oni vjeruju da će efikasan nivo upravljanja Kine i ciljane mjere politike omogućiti “rast u svim oblastima”. Istovremeno, učesnici su optimistični u pogledu kineskog potrošačkog tržišta, stabilnog rasta i antiinflacione sposobnosti i nivoa inovacija.
Prvog dana foruma u Davosu objavljen je izvještaj „Kineska mapa puta za razvoja zelene vodoničke energije“. U izvještaju je navedeno 35 inicijativa koje je Kina pokrenula kako bi dostigla vrhunac emisije ugljenika prije 2030. godine, preduzimajući globalnu tranziciju ka nultom ugljeniku. Pored toga, kineski indeks globalnih inovacija porastao je na 11. mesto 2022. godine, a na prvom je mjestu među privredama sa srednjim prihodom.
U 2022. godini, rang lista Kineskog globalnog indeksa inovacija popela se na 11. mjesto. Uz promovisanje visokokvalitetnog razvoja i dubokog sprovođenja strategije razvoja podstaknute inovacijama, biće pušteni nove pokretačne snage kineskog ekonomskog rasta.
Za globalna preduzeća, Kina nije samo “lijepa priča o rastu”, već i prilika za win-win. Iako neki glasovi na Zapadu sada podstiču “decoupling” i “derisking” sa Kinom, izjave učesnika na forumu pokazuju da se time krše ekonomski zakoni i da je to neprihvatljivo. U današnjem visoko globalizovanom svijetu, odbijanje razvoja i saradnje su stvarni rizici.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …