Ministar Adžić na Marri Forumu: Nema vidljivog napretka bez stabilnog regiona

Crna Gora će i u narednom periodu nastaviti da daje aktivan doprinos u radu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), afirmišući regionalnu stabilnost i ubrzavanje integracionih procesa, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na Marri Forumu koji se održava u Skoplju.
Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore je upravo regionalna saradnja, te je u tom kontekstu orijentisana na dalje ispunjavanje ciljeva i principa MARRI-ja kao značajne regionalne inicijative.
Ističući značaj zajedničkog sagledavanja dosadašnjeg napretka i daljeg kreiranja smjernica, ministar je kazao da su migracije fenomen koji zahtijeva koordinisan pristup. „Ova inicijativa dodatno dobija na značaju u svijetlu uvećanog priliva migranata kroz zapadno-balkansku rutu, što pokazuje potrebu dodatnog angažovanja u oblasti bezbjednosti i migracija, a regionalni aspekt ostaje ključan mehanizam za ubrzanje procesa“, poručio je ministar.
On je saopštio da je Crna Gora već izgradila zakonodavnu i administrativnu strukturu upravljanja migracijama, te da primjenjuje proaktivan pristup kada je u pitanju borba protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, a posvećena je i unapređenju stanja u oblasti azila i readmisije.
Naglašavajući podršku međunarodnih partnera koja doprinosi efikasnijem djelovanju Regionalne inicijative, posebno kroz saradnju sa GIZ-om, Adžić je kazao da će izuzetno važan biti nastavak te saradnje kroz novi IPA III projekat “Podrška EU jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu”.
Ministar je ovom prilikom čestitao novoizabranoj direktorici MARRI-ja i poželio joj uspjeh u budućem radu i nastavak dobrih praksi. Zaključio je da je Crna Gora odlučna da nastavi sa konstruktivnim doprinosom u radu inicijative kao platforme koja će kroz saradnju sa regionalnim i međunarodnim partnerima ubrzati ispunjenje zajedničkog cilja -članstva u Evropskoj uniji.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …