Iković prijavio Upravi za inspekcijske poslove izlivanja otpadnih voda iz klanice u Spužu

Izlivanja otpadnih voda iz klanice u Spužu, Vuk Iković, odbornik Preokreta u SO Danilovgrad, prijavio je upravi za inspekcijske poslove i inicirao pokretanje inspekcijsklog nadzora. Kako navodi, uzet je uzorak otpadne vode po nalogu inspekcije, iako tog dana nije bilo krvi u otpadnoj vodi i nalaz je pokazao da su otpadne vode ispravne.

– Inspekcija je u dopisu navela da je uzorak otpadne vode ispravan ne osvrćući se na krv koja se povremeno ispušta iz klanice u rijeku Zetu. Shodno odgovoru inspekcije, zaključuje se da je dozvoljeno ispuštati neprečišćene otpadne vode u rijeku Zetu. Da podsjetimo, ispitivanje uzorka vode su platili građani. Sada ćemo morati da odemo korak dalje zbog djelimične primjene zakona od strane nadležne inspekcije – navodi Iković.

Kako navodi, u odgovorima na inicijativu za pokretanje inspekcijskig nadzora iz uprave za inspekcijske poslove su istakli da je vršeno ispitivanje otpadnih voda i analize su pokazale da voda odgovara uslovima važećeg pravilnika.

Klanica za preradu mesa je sprovela postupak procjene uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu i pribavio rješenje Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Opštine Danilovgrad kojim je utvrđeno da nije potrebna izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. U skladu sa dobijenim rješenjem vršeno je ispitivanje otpadnih voda sa odvodne cijevi posle uređaja za prečišćavanje, odakle voda ide u prirodni recipijent. Analize su pokazale da voda odgovara uslovima važećeg pravilnika. Ispitivanje je vršeno od strane Zavoda za hidrometeorologiju i sizmologiju. Dana 6. juna 2023. godine, uzet je uzorak otpadnih voda nakon tretmana, a prije puštanja u prirodni recipijent, a prijava se odnosi na izlivanje otpadnih voda dna 5. juna 2023. godine. Nakon dobijenih rezultata, fizičko hemijska analiza otpadnih voda odgovara uslovima važećeg pravilnika. Subjekat nadzora je upoznat da će ekološki inspektor, nakon dobijenih rezultata postupiti po zakonu. S obzirom na to da je izvještaj fizičko-hemijske analize pokazao da su svi parametri u graničnim vrijednostima, inspektor nije pokrenuo prekršajni postupak. Navedeni subjekat će idalje biti predmet kontrole u skladu sa zakonom – navodi se u dokumentu koji potpisuje ekološki inspektor Vesna Vučinić.

DAN

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …