Damjanović: Ukidanjem doprinosa za PIO ugrozili bi status penzionera i stvorili manjak od 470 miliona

“Ko o čemu Milojko o bankrotu”, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Dodaje da je u državnom trezoru 166,5 miliona eura, te da tu nijesu uključeni depoziti po osnovu plata i po osnovu hedžing transakcije a sa tim suma dostiže oko 300 miliona.

On navodi da priča Spajića o bankrotu nije istinita i da mu niko ne vjeruje.

“Kasa je nikad punija, državni prihodi su 10 odsto iznad plana i obezbijeđena je stabilnost javnih finansija”, kaže Damjanović u jutarnjem programu RTCG.

Govoreći o hedžing aranžmanu navodi da je u razgovoru sa bankama utvrđeno je da je veliki rizik da se nastavi sa hedžingom.

“Prekid prije ugovornog roka bi izazvao dodatne troškove. Kada se smiri situacija na finansijskim tržištima, tada je moguće eventualno ponovo pregovarati o novom hedžingu”, kaže Damjanović.

Kaže da valutnog rizika trenutno nema.

Navodi da očekuje da nova parlamentarna većina bude odgovorna i da tehnički rebelans bude usvojen.

Ukidanjem doprinosa za PIO ugrozili bi status penzionera i stvorili manjak od 470 miliona

Komentarišući najavu mogućeg ukidanja doprinosa z fond PIO kaže da su doprinosi za PIO 470 miliona za tekuću godinu, to je sedam odsto BDP-a.

“Niko nije protiv ozbiljnih razgovora ali sa ozbiljnim ljudima ali ne sa šarlatanima. Jednokratnim ukidanjem doprinosa osim što bi ugrozilo status penzionera dovelo bi do manjka od 470 miliona u budžetu. Moguća su dva scenarija. Mogu se obezbijediti zaduženjem i kako je rekao bivši ministar finansija povećanjem poreza”, navodi Damjanović dodajući mogućnost povećanja PDV-a.

Kaže da je dao nalog inspekciji da napravi nadzor povodom toga što je u Tivtu pronađen kriptomat.

Na pitanje hoće li biti novih zaduženja kaže:

“Vidjećemo kakvi će biti dnevni prilivi i bilansi, znamo koji nam je nivo preostalih obaveza po osnovu kredita, potrošnje… i definisaćemo da li će biti se potrebno još zadužiti”, kaže Damjanović.

Nije želio da komentariše formiranje nove vlade ali je naveo:

“Naravno postoje rokovi, sve to može da traje 2,3,4 mjeseci, može da se završi uspješno, može da se završi neuspješno. Nadam se da će doći do političkog kompromisa. Uvijek je bolja politička stabilnost koja generiše finansisjku ekonomsku stabilnost”, kaže Damjanović.

ANTENA M

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …