Državna izborna komisija odbila deset prigovora

Državna izborna komisija (DIK) na sjednici sinoć odbila je deset prigovora izjavljenih na rad opštinskih izbornih komisija, javila je TVCG.

“DIK je većinom glasova odbila prigovore izborne liste ‘SDP – Za našu kuću’ na odluku Izborne komisije Prijestonice Cetinje, predsjednika OO SDP Bijelo Polje Adnana Strikovića na Odluku OIK Bijelo Polje, predsjednika OO SDP Rožaje Jasmina Bralića na Odluku OIK Rožaje, prigovore kandidata i ovlašćenog lica podnosioca izborne liste ‘PRAVDA ZA SVE – dr Vladimir Leposavić’ Vladimira Leposavića na rješenja opštinskih izbornih komisija Kolašin, Nikšić, Bar, Budva, Berane, Bijelo Polje i Andrijevica. Podnosioci prigovora, saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, imaju pravo da u zakonskom roku izjave žalbu Ustavnom sudu”, navedeno je u saopštenju nakon maratonske sjednice Državne izborne komisije.

Ranije je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao za TVCG da o ponavljanju izbora na Cetinju i Kolašinu svi članovi komisije na sjednici u subotu veče nijesu bili jedinstveni, ali je većina odlučila da ih ne treba ponavljati i to treba uvažiti.

“Mi smo izvršili uvid u materijal i konstatovali da je cetinjska izborna komisija napravila proceduralnu grešku. Mada smo ja i kolega Damir Suljević i predstavnik SDP-a bili za ponavljanje izbora, većina je drugih kolega bila za opciju da se samoponišti odluka. Nije bilo jedinstvenog stava”, kazao je Mugoša u Dnevniku TVCG.

Većina je, ističe, ocijenila da to ne može u bitnom uticati na ishod izbora na tom biračkom mjestu.

“Slična situacija je bila i u Kolašinu, naš pravni stav je bio takav da treba ponoviti izbore na jednom mjestu u Kolašinu, dok je većina drugih kolega bila da to ne treba raditi”, tvrdi je Mugoša.
Istakao je da po procesnom smislu kada DIK donese rješenje kojim usvaja određeni progovor ne postoji mogućnost žalbe Ustavnom sudu.

“Žalba Ustavnom sudu je dozvoljena samo protiv rješenja kada je odbijen ili odbačen prigovor”, kazao je Mugoša.

On je objasnio da su predstavnici SDP-a i Pravda za sve predali više prigovora za više biračkih mjesta, ali da i večeras stiže još prigovora.

“Imaćemo dugu sjednicu, na radnom sastanku prebrojavamo pristigli izborni materijal”, istakao je Mugoša.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …