Zapošljavanje: Savjeti i trikovi za uspješnu potragu za poslom

Potraga za poslom je izazovan i zahtjevan period kod dosta ljudi, ali uz pravilan pristup i strategiju, mogu se povećati šanse za pronalazak posla koji odgovara ličnim interesima i kvalifikacijama.

Prije nego što se počne s traženjem posla, važno je da se jasno prepoznaju vlastite vještine, iskustvo i interesi. Potrebno je definirati šta vas čini privlačnim za potencijalne poslodavce. To će pomoći da se bolje predstavite.

Navest ćemo nekoliko savjeta i trikova za uspješnu potragu za poslom, kao i kako napisati poželjnu biografiju (CV). A ukoliko ste u potrazi za poslom posjetite Klix Posao i pronađite najbolje ponude za vas.

Prilagođavanje CV-a

Ono što je potrebno na početku proučiti jeste tržište rada. Treba shvatiti koje su industrije u usponu i koje vještine su najtraženije. Ovo će vam pomoći da usmjerite svoju potragu na područja s većim izgledima za zapošljavanje.

Biografija je vaša prva prilika da ostavite dobar dojam na poslodavca. Prilagodite svoju biografiju svakom pojedinačnom radnom mjestu na koje se prijavljujete. Istaknite relevantno iskustvo, vještine i postignuća koja odgovaraju zahtjevima posla. Napišite sažet, ali informativan profil koji će privući pažnju poslodavca.

Uz biografiju, može se napisati i pismo motivacije koje će objasniti zašto ste zainteresovani za određenu firmu ili radno mjesto. Personalizirajte pismo, ističući svoju strast, motivaciju i relevantne kvalifikacije koje će doprinijeti poslodavčevim ciljevima.

Jedna od bitnijih stavki je svakako i ona da iskoristite mogućnosti mreženja kako biste proširili svoje kontakte u industriji. Sudjelujte na seminarima, konferencijama ili stručnim događanjima koja se odnose na vaše područje interesa.

Priprema za intervju

Potraga za poslom je izazovna i može donijeti neuspjehe i zbog toga je važno zadržati pozitivan stav i ne gubiti motivaciju. Vrijeme i trud uloženi u potragu za poslom biće nagrađeni.

Istražite firmu kod koje aplicirate i pripremite se za intervju. Upoznajte se s njihovom vrijednostima i uslugama. Razmislite o pitanjima koja biste mogli postaviti poslodavcu i vježbajte odgovore na česta pitanja.

Neka od njih su uobičajena i često se pominju na intervjuima za posao. Jedno od najučestalijih je i pitanje:

Recite mi nešto o sebi.

Ovo je često prvo od mnogih pitanja na intervjuu, koje je namijenjeno “zagrijavanju” kandidata. Mnogi kandidati odaberu da odgovore sa pregledom svoje radne historije i zaposlenja. Iako je to korisno, posebno ako menadžer nije detaljno pročitao vaš CV, važno je ponuditi nove informacije.

Šta vas je privuklo našoj kompaniji?
Ovo je prilika da pokažete da ste obavili istraživanje. Prije intervjua, pročitajte sve što možete o kompaniji na njenom službenom web mjestu, društvenim medijima i drugim vijestima i forumima.

Pitanje ono poput, kakva su očekivanja u vezi sa plaćom je zasigurno jedno od učestalijih.
Ako dođete pripremljeni s razumnim očekivanjima u vezi s plaćom, poslodavac će znati da li ćete se osjećati dovoljno zadovoljni kompenzacijom za tu ulogu.

Na kraju se često desi da potencijalni poslodavac traži da Vi njemu postavite pitanje.
Važno je doći s par unaprijed pripremljenih pitanja za intervju. Neka od ovih pitanja mogla bi već biti odgovorena tokom samog intervjua, pa ih provjeravajte kako biste izbjegli postavljanje istog pitanja više puta.

Iskoristite intervju kao priliku da saznate je li ta uloga prava za vas (kao i obrnuto), jer postavljanje pitanja tokom intervjua također pokazuje vašu strast i pripremljenost za tu ulogu.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …