Važno saopštenje Savjeta CBCG

Na danas održanoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore usvojeni su godišnji izvještaji koji sadrže pregled i ocjenu ostvarivanja politika i aktivnosti CBCG sprovedenih u prethodnoj godini.
Istaknuto je da je crnogorska ekonomija, prema preliminarnim podacima, u prošloj godini ostvarila rast od 6,1%, čemu je najviše doprinijelo povećanje privatne potrošnje, kao i snažan oporavak izvoza roba i usluga. Pozitivni trendovi zabilježeni su u oblasti turizma, trgovine i većine vidova saobraćaja, dok je u oblasti industrijske proizvodnje i građevinarstva zabilježen pad.
Bankarski sektor u 2022. godini su, i pored izazovnog ekonomskog okruženja, karakterisali visoka likvidnost, dobra kapitalizovanost, te rast depozita i kredita. I u prvom kvartalu ove godine očuvana je stabilnost i ojačana otpornost bankarskog sektora, izražena, između ostalog, kroz visok koeficijent adekvatnosti kapitala.
U cilju ispunjavanja obaveze CBCG da kvartalno određuje stopu kontracikličnog bafera za teritoriju Crne Gore, koja proističe iz Zakona o kreditnim institucijama, Savjet je donio Odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za treći kvartal 2023. godine. Na osnovu rezultata prethodno sprovedene analize relevantnih trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, Odlukom je određeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za treći kvartal 2023. godine bude 0%.
Savjet je danas usvojio i Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za mart 2023. godine i druge materijale iz svoje nadležnosti.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …