Ambasador Njemačke u Crnoj Gori posjetio IRF

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, NJ.E. Peter Felten, posjetio je danas Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF), gdje se sastao sa izvršnom direktoricom, dr Irenom Radović i timom.

Ambasador Felten upoznao se sa ciljevima i aktivnostima IRF-a kao državne razvojne finansijske institucije i važnom pozicijom koju IRF zauzima u crnogorskom finansijskom sektoru kada je u pitanju snaženje konkurentnosti crnogorske privrede, promocija regionalnog razvoja, inkluzija ranjivih grupa, razvoj neophodne poslovne infrastrukture, ali i konvergencija crnogorske privrede ka EU sa akcentom na zelenoj agendi i digitalnoj transformaciji. Direktorica Radović je predočila razvojnu perspektivu institucije i ukazala na posvećenost ispunjenju strateških ciljeva, u skladu s državnim razvojnim prioritetima.

Radović je ukazala na značaj razvojnih programa finansiranja IRF-a u okviru prioritetnih sektora, i predstavila stimulativne uslove finansiranja usmjerene na ranjive segmente, kao što su mladi i žene u biznisu, ali i na infrastrukturne projekte od lokalnog i regionalnog značaja kako bi se stvorili preduslovi i pospješio ravnomjeran regionalni razvoj. Uvažavajući globalne trendove u razvoju zelene ekonomije i digitalne tranzicije, istaknuta je posvećenost usvajanju savremenih standarda u finansiranju i poslovanju privrede.

Ovom prilikom ambasador Felten je obišao i kreditni sektor IRF-a, i tom prilikom ukazao na značaj koji Njemačka pridaje ekonomskom razvoju Crne Gore.

Tokom posjete, a u susret pristupanju IRFa Asocijaciji državnih razvojnih banaka EU, razmatrane su i mogućnosti osnaživanja saradnje sa partnerskom državnom razvojnom bankom KfW, kao i regionalnom bankom regiona Rajna-Vestfalija – NRW, te potencijal za osnaživanje i stavljanje u funkciju EU fondova, posebno u domenu inkluzije ugroženih grupa i infrastrukturnih projekata.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …