Fan Kun: Ekonomska i trgovinska saradnja Kine i Crne Gore postigla plodne rezultate

Kada su u pitanju ekonomski i trgovinski odnosi dvije zemlje, konkretno Crne Gore I Kine, govorio bih o tri stvari, kazao je kineski ambasador u našoj zemlji Fan Kun.

– Prvo, lideri dvije zemlje njima pridaju veliki značaj. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Cme Gore prije 17 godina, vođene inicijativom “Pojas i put“ i mehanizmom saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, dvije zemlje su oduvijek razvijale prijateljske i partnerske odnose na bazi uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemiješanja u unutrašnju politiku, te principa jednakosti i obostrane koristi. Nastavila je da se produbljuje praktična saradnja u različitim oblastima – kazao je Fan Kun.

Nedavno je predsjednik Si Đinping uputio čestitku gospodinu Jakovu Milatoviću povodom inauguracije na mjesto predsjednika Crne Gore, koji je istakao da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Crne Gore, i da je spreman da zajedno sa predsjednikom Milatovićem radi na produbljivanju dubokog i tradicionalnog prijateljstva između dvije zemlje i jačanju razmjene iskustava u upravljanju i administraciji zemlje, kako bi zajednički dalje vodili kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa i donijeli još veću korist svojim narodima.

Milatović je takođe u potpunosti afirmisao značajnu poziciju Kine na međunarodnoj sceni, rekavši da je Crna Gora postala dio inicijative “Pojas i put“ i da će nastaviti da igra aktivnu ulogu u saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i u budućnosti. Dvojica šefova država su pokazala dobru volju da zajednički vode kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje i istakli pravac bilateralnih odnosa u svim aspektima sa strateške tačke gledišta i iz dugoročne perspektive – kazao je kineski ambasador.

Kao drugo ističe ekonomsku i trgovinsku saradnju između dvije strane je postigla plodne rezultate.

U julu prošle godine uspješno je puštena u saobraćaj prioritetna dionica autoputa, koja je postala vječiti simbol tradicionalnog prijateljstva Kine i Cme Gore, a ujedno je i najnoviji primjer prijateljske saradnje između dvije zemlje u korist Crne Gore. Nedavno je još jedna kineska kompanija dobila ponudu za projekat rekonstrukcije i proširenja puta između poznatih turističkih centara na cmogorskom primorju, Budve i Tivta, i taj projekat je nastavio da ispisuje novo poglavlje saradnje dvije zemlje u oblasti infrastrukture. Pored toga, vjetroelektrana Možura u čijem radu učestvuju kineske kompanije dobro radi, a projekat ekološke transformacije Termoelektrane Pljevlja napreduje stabilno, što će nastaviti da promoviše dalji razvoj Cme Gore kao ekološke države.

Kao mtreće Fan Kun ističe da se u budućnosti može očekivati dalja ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje.

Otkako sam došao u Crnu Goru, sve dublje osjećam da, iako Kina i Cma Gora imaju određene razlike u istoriji, kulturi, društvenom sistemu itd, dvije strane imaju duboko tradicionalno prijateljstvo, komplementame prednosti u razvoju, snažne potrebe za saradnjom i zajednički cilj postizanja prosperiteta i razvoja. Nadamo se da možemo nastaviti da širimo prijateljstvo između dvije zemlje kroz vrijeme i prostor, da ostvarujemo saradnju ne ograničavajući se na konkretna područja i da tako zajednički donesemo korist našim narodima.

DAN

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …