Važna poruka ministra Damjanovića sa Samita ministara

“Neophodna je puna podrška monetarnih vlasti i razumijevanje pozicije realnog sektora, kako se ne bi došlo u situaciju da fiskalna politika bude podređena monetarnoj ili još gore, u funkciji partikularnih interesa finansijskog sektora, što je bio čest slučaj u kriznim situacijama” – poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović na jubilarnom 10. Regionalnom Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava pod nazivom ,,Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvjesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize”.

Otvarajući panel ,,Zdrave javne finansije – ključni preduslov privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede i u uslovima produžene geopolitičke neizvjesnosti“ ministar je kazao da je ubrzani privredni rast i dalje jedini lijek za ekonomski oporavak, naročito uzimajući u obzir postojanje inflacije, rast referentnih kamatnih stopa i nestabilnosti međunarodnih finansijskih tržišta, čiji se uticaj neminovno preliva na nacionalne ekonomije.

Na samitu koji je i ove godine okupio lidere u oblasti fiskalne i monetarne politike regiona, kao i predstavnike banaka i vodećih kompanija, kroz interaktivni dijalog, govorilo se o uticaju globalnih kretanja na javne finansije regiona, nastavku strukturnih reformi, borbi protiv sive ekonomije, kao i važnosti međusobne saradnje država i saradnje sa međunarodnim finansijskim organizacijama u kriznim vremenima.

U fokusu izlaganja ministara finansija zemalja regiona, kao i šefice kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan,Stephanie Verena Eble, bili su i osnovni parametri fiskalne politike zemalja regiona u tekućoj godini, kao i ključne prognoze za 2024. godinu.

Regionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, koji se održava u Bečićima, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore i Centralne banke, predstavlja najveći godišnji regionalni finansijski i monetarni skup.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …