Vukčević: Izmjene državnih simbola dovele bi u pitanje crnogorsku državnost i tekovine 21. maja

Iza slatkorečivih izjava o pomirenju, mišljenja sam da se krije namjera za promjenom crnogorske državnosti i njenog identiteta. Himna, zastava i grb su osnovni simboli svake države i njihovim izmjenama bi se doveo u pitanje identitet crnogorske državnosti, kao i tekovine 21. maja – kazao je za Pobjedu prof. dr Miloš Vukčević, advokat, komentarišući izjavu poslanice Nove srpske demokratije Jelene Božović da je ,,na putu ka pomirenju državne simbole potrebno preispitati“.

Božović je prije nekoliko dana izjavila da je ,,na putu ka pomirenju državne simbole, himnu i zastavu potrebno u narednom periodu preispitati i o tim pitanjima promjenom Ustava postići konsenzus i vratiti slobodarsku trobojku kao vjekovni simbol Crne Gore“. Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je, povodom navoda Božović, poručio da je ,,u jednoj demokratiji sve stvari moguće preispitati“.

Moj odnos je vrlo jasan oko simbola – oko njih treba da se okupljamo. To nijesu teme koje treba otvarati ali kao predsjednik svih građana demokratski ću se odnijeti prema svakoj demokratskoj inicijativi uključujući i tu – rekao je Milatović.

Vizija ustavopisca
Vukčević je istakao da je, kada je pisan Ustav Crne Gore 2007. godine, očigledno ustavopisac imao „viziju“ da u budućnosti može doći do promjene Ustava u dijelu u kojem bi se doveo u pitanje teritorijalni integritet, suverenost, ali i identitet i simboli države Crne Gore.

Zato je lijepo propisao odredbama člana 157 Ustava da se promjena članova koji se tiču suverenosti, teritorije i državnih simbola Crne Gore mora potvrditi državnim referendumom na kojem za promjenu mora glasati najmanje tri petine birača, odnosno 60 odsto građana koji imaju pravo glasa. Dakle, za promjenu članova Ustava koji propisuju suverenost, teritoriju, državne simbole, ali i državljanstvo, jezik i pismo potrebno je da glasa 2/3 poslanika u crnogorskom parlamentu, shodno članu 156 Ustava, dok je takva odluka/akt o promjeni Ustava konačna ako bude potvrđena od 3/5 svih birača, shodno članu 157 Ustava. Danas, samo 16 godina kasnije, pokazalo se ispravnim i opravdanim ovakvo promišljanje našeg ustavopisca, posebno uzimajući u obzir sve učestalije izjave političara poput poslanice Nove srpske demokratije Jelene Božović da treba preispitati državne simbole, Ustav i vratiti trobojku – istakao je Vukčević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …