Borba protiv inflacije u R. Srpskoj: Ministar Šulić predložio crnogorski recept

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, održao je danas u Banjaluci sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji u oblasti trgovine i kretanju cijena proizvoda u maloprodajnim objektima, pišu Nezavisne.

Tema sastanka bilo je i društveno odgovorno poslovanje trgovačkih lanaca u Republici Srpskoj, kao jedan od modaliteta za ublažavanje inflatornih kretanja. Ministar Šulić je iznio prijedlog o mogućnostima provođenja kampanje u čijem središtu bi bilo društveno odgovorno poslovanje u smislu plasiranja pojedinih proizvoda po nižim cijenama u maloprodajnim objektima u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Podsjetimo, slična kampanja, pod nazivom “Stop inflaciji”, sprovodi se u Crnoj Gori.

Kako su naveli iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, na današnjem sastanku je istaknuto da su inflatorna kretanja i dalje izražena kada je riječ o cijenama proizvoda u Republici Srpskoj, te je razgovarano o mogućim budućim aktivnostima koje bi se provodile uz primjenu postojećih uredbi kojima su ograničene marže na osnovne životne namirnice i tečna naftna goriva.

Razgovarano je i o aktuelnoj problematici u pogledu radnog vremena trgovinskih objekata, u smislu potrebe boljeg definisanja rada tokom državnih i vjerskih praznika, kao i rada nedjeljom. Učesnici sastanka izrazili su zainteresovanost za učešće u zajedničkim aktivnostima koje će imati za cilj ublažavanje inflatornih kretanja, ali i unapređenje rada trgovinskih objekata, te je istaknuto da će se o svemu više razgovarati u narednom periodu”, naveli su iz resornog ministarstva.

Vlasti u Podgorici, kako podsjećaju Nezavisne, dogovorile su akciju “Stop inflaciji” u kojoj su trgovcima ponudile priliku za reklamnu kampanju, odreknu li se ekstrazarade na najmanje 25 robnih marki. Rezultati su izvanredni.

Počelo je takmičenje među njima. Počelo je to da je neki lanac stavio, ne znam, mlijeko 1,15 eura, a vidi da je ovaj drugi stavio evro i tri ili od 95 centi, on odmah radi kontraakciju, tako da smo mi bili obasuti novim i novim cijenama naniže”, rekao je Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.

On je, u izjavi za medije, iznio i cijene nekih artikala u Crnoj Gori. Ispostaviće se da su znatno niže nego u BiH, iako je kod nas PDV veći nego u Crnoj Gori.

“Litar ulja je kod nas oko 1,08 eura, mlijeko se može naći za nekih 85 centi”, precizirao je crnogorski ministar.

Prema zvaničnim informacijama, inflacija u Crnoj Gori je jednocifrena i najniža u regionu.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …