Knežević: Crnogorci nijesu izmišljena nacija

Ne podržavam izjave u kojima se Crnogorci označavaju kao izmišljena nacija, ma odakle da dolaze, kazao je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević u potkastu “Bure baruta” na Gradskoj RTV.

U razgovoru sa autorom, Danilom Marunovićem, osvrnuo se i na ideju pomirenja četnika i partizana, ali i bjelaša i zelenaša i pojasnio da će uvijek biti garant slobode svim građanima ma kako se oni nacionalno ili ideološki izjašnjavali.

Nacionalni Crnogorci imaju pravo da se tako osjećaju i nemam problem sa tim, kaže Knežević i dodaje da drugačije stavove ne podržava, bez obzira od koga dolaze.

Crnogorci nisu ni izmišljena nacija, niti su nekakva kopilad, niti su nastali iz nekakvih komunističkih laboratorija i prvi bih se suprostavio takvim kvalifikacijama. Ja sam to uvijek osuđivao. Ja sam čovjek koji je glasao za zajedničku državu sa Srbijom, ali ne zato što sam želio da Crna Gora bude u nekom zavisničkom položaju od Srbije. I sjutra bih prvi ustao da branim i teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore od bilo koga ko bi želio da mijenja neki mentalni, civilizacijski, istorijski i duhovni kod ovoga naroda, ma odakle dolazio – kazao je Knežević.

Crnoj Gori je, kako kaže, potrebno pomirenje.

Posebno između potomaka četnika i partizana, potomaka bjelaša i zelenaša. I ako me sad pitaš, mislim da je to jedna od najboljih stvari, jedna deklaracija koju smo potpisali Andrija Mandić i ja o pomirenju partizanskih i četničkih potomaka, jer su se ti nesrećni ljudi pod zemljom davno pomirili i potpuno je nenormalno da mi, osamdeset godina kasnije, otvaramo te rane ko je bio u četnicima, ko u partizanima, ko je bio bjelaš, a ko zelenaš – smatra Knežević.

Svaki čovjek, kako kaže, ima pravo na sopstveni stav i ideološku različitost i zbog toga niko ne bi trebalo da bude izložen napadima.

Zaštitio bih svakog ko je na takav način ugrožen, makar platio životom – zaključuje Knežević.

Gradska/Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …