HRA, MANS i UPCG apeluju na Skupštinu: Obustavite usvajanje novih zakona

Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG) apeluju na postojeći “raspušteni saziv Skupštine Crne Gore” da, u cilju očuvanja ustavnosti i pravne sigurnosti, obustavi usvajanje novih zakona, jer od donošenja ukaza o raspuštanju državnog parlamenta, već skoro dva mjeseca, kako tvrde, nema legitimitet osim za obavljanje tekućih i neodložnih poslova.

– Takođe, apelujemo na Vladu Crne Gore, koja je izgubila povjerenje prije više od osam mjeseci, da obustavi zakonodavne inicijative. Prioritet treba da bude održavanje parlamentarnih izbora koji su raspisani za 11. jun, a koji će obezbijediti neophodan legitimitet novom sazivu Skupštine za usvajanje zakona, kao i novoj vladi za predlaganje novih zakonodavnih rješenja – navode u zajedničkom saopštenju.

Među tih 14 zakona, nalaze se, između ostalog, i izmjene Zakona o Centralnoj banci i Zakona o elektronskim komunikacijama, kojima se uvode značajne sistemske izmjene, prije svega one koje se odnose na postupak imenovanja čelnih ljudi u tim institucijama, a koje svakako nije trebalo da usvaja Skupština koja nema puni legitimitet – piše u saopštenju.

Kako su podsjetili, izmjenama Zakona o Centralnoj banci predviđeno je da Skupština imenuje guvernera na osnovu javnog konkursa i na predlog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine, umjesto trenutnog zakonskog rješenja prema kojem Skupština bira guvernera na predlog predsjednika države.

Podsjećaju da je 14 usvojenih zakona na čekanju, tj. nijesu stupili na snagu jer predsjednik države Milo Đukanović od dana kada je raspustio Skupštinu odbija da ih potpiše i proglasi, pa nijedan od tih zakona ne proizvodi pravno dejstvo.

– Istovremeno, postoji najava novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića da će sve te zakone, poslije parlamentarnih izbora, uputiti novom sazivu Skupštine na ponovno izjašnjenje. Ovakvo rješenje podržavamo i apelujemo da se pomenuti zakoni povuku iz procedure i vrate u fazu javne rasprave, koja o njima neopravdano nije održana – navodi se u saopštenju.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …