Holivudski scenaristi idu u veliki štrajk zbog niskih plata, prvi put u 15 godina

Hiljade holivudskih TV i filmskih scenarista u utorak će stupiti u štrajk, nakon što su pregovori sa velikim studijima o platama ostali neriješeni.

Očekuje se štrajk Saveza scenarista Amerike, prvi u 15 godina, s više od 9.000 pisaca, skoro 98 posto članova s pravom glasa, koji će napustiti svoja radna mjesta.

Kasnonoćne emisije bi mogle biti zaustavljene od ponoći, dok bi snimanje emisija i filmova moglo biti odloženo.

Godine 2007. scenaristi su štrajkovali 100 dana, što je koštalo Hollywood oko 2 milijarde dolara.

Ovog puta, scenaristi se sukobljavaju sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata koja predstavlja glavne studije, uključujući Disney i Netflix, tražeći veće plate i veći udio profita od modernog buma streaminga.

Ključna pitanja u razgovorima bila su koliku platu scenaristi trebaju dobivati za emisije koje često ostaju na streaming platformama godinama, kao i budući utjecaj vještačke inteligencije na pisanje.

Sa svoje strane, studiji su zajednički rekli da moraju da smanje troškove zbog finansijskih pritisaka, uz napomenu kako su sveukupne “preostale” isplate scenaristima dostigle najviši nivo od 494 miliona dolara u 2021. godini.

Prema Hollywood Reporteru, Savez američkih scenarista rekao je svojim članovima da bi trebali biti spremni za protest ako se novi dogovor ne postigne do roka u ponedjeljak.

Alex O'Keefe, scenarista humorističko-dramske serije Medvjed i član tog sindikata, rekao je za BBC da je polovina svih scenarista plaćena minimalno od studija. Kaže da je kreativni učinak njegovih kolega scenarista bolji nego ikad, u skladu sa zahtjevima doba streaminga, ali oni su plaćeni manje nego ikad.

“A scenaristi poput mene, posebno mladi, autohtoni scenaristi, scenaristi u boji, unijeli su potpuno novi val kreativnosti u proces. Ali nalazimo se u situaciji da nismo u stanju da preživimo na mjestima kao što su New York i Los Angeles”, rekao je.

O'Keefe je rekao da je primijetio kako, iako postoje neki scenaristi kojima “dobro ide”, mnogi, uključujući voditelje velikih emisija, nisu.

“Ne bih sve pisce klasifikovao kao siromašne, ali mogu reći da imam 6 dolara na svom bankovnom računu”, rekao je.

Poručio je da je, kada su on i njegove kolege osvojili najbolju humorističku seriju na dodjeli nagrada Udruženja scenarista Amerike, otišao na ceremoniju u odijelu koje su mu kupili prijatelji i porodica.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …