Vuković: Da ne zarade ni cent do kraja godine, mogu isplatiti zarade od novca koji je ostavljen u kasi

Bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković objavio je na Facebook-u odgovor na, kako ga je nazvao, “nagovještaj ‘ALIBI POLITIKE’ – FINANSIJE (posljednji dio)”.

Njegov post prenosimo integralno.

“Prethodnih dana, u cilju manipulisanja našim sugrađanima, mogli ste pročitati i da je finansijska situacija u Glavnom gradu složena, da neće biti novca za plate do kraja godine i da je zato neophodno raditi rebalans budžeta.

U pitanju je potpuna NEISTINA❗️

Posljednjeg dana mandata prethodne gradske uprave na računima Grada je bilo preko 17 MILIONA EURA.

Poređenja radi, prvog dana našeg mandata (31.07.2018.) na računima je bilo nešto preko 600.000€.

Mjesečna izdvajanja za plate u Glavnom gradu iznose cca 1.3 miliona eura. Ako je do kraja godine ostalo (računajući i april) 9 mjeseci, to znači da je potrebno 11.7 MILIONA EURA ZA PLATE.

Drugim riječima, da ne zaradi nijedan cent do kraja godine (a planom budžeta su predviđeni prihodi – od poreza, prireza i sl. – u narednih 8 mjeseci od PREKO 60 MILIONA EURA❗️), nova gradska uprava može isplatiti plate od novca koji im je ostavljen na računu, i to da se prenese preko 5 milona u narednu godinu.

Čak i da se od novca koji je ostavljen na računu plati i preostali dug Glavnog grada za ovu godinu (2.3 miliona eura), opet bi ostalo novca za prenos u 2024.

REBALANS budžeta koji pominje nova uprava potrebno je uraditi (u svim opštinama u Crnoj Gori) ne zbog stanja finansija Glavnog grada, već zbog usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, kojim su povećane plate u javnoj upravi.
Završavam ‘polemiku’ s predstavnicima nove gradske uprave, u nadi da više neće biti potrebe za reakcijama ove vrste.

Jednako tako, uz osude prijetnji otkazima kolegama koje su na bolovanju, iskreno se nadam (ukoliko je to zaista u planu) da će nova uprava odustati od ideje SMANJENJA ZARADA u sistemu Glavnog grada.

Ponavljam, u pitanju je najbolji dio sistema javne uprave u Crnoj Gori, u kom rade izvanredni profesionalci koji zaslužuju da budu pristojno plaćeni.”

Antena M

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …