Prva previranja u Pokretu Evropa sad: Blaga kriza ili najava zemljotresa

Različite želje lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića i Jakova Milatovića u pogledu modela nastupa te partije na državnim izborima nisu stvar ideologije, ali navode na zaključak da između njih postoje nesporazumi koji mogu prerasti u nešto ozbiljnije.

To je za “Vijesti” ocijenio novinar nedjeljnika “Monitor” Zoran Radulović, nakon što je Spajić za sinoć sazvao sjednicu Glavnog odbora (GO) PES-a o izborima, uprkos Milatovićevom zahtjevu da se ona, zbog njegovih obaveza, odgodi.

Sjednica je održana i na njoj je odlučeno da PES na izbore ide s građanskim i lokalnim listama, i da Spajić bude nosilac izborne liste.

Milatović, koji je zagovarao koalicioni aranžman na izborima, nije prisustvovao sjednici.

Spajić je nakon nje novinarima rekao da je donešena jednoglasna odluka. Upitan šta znači to što su odlučivali bez Milatovića i da li su oni u komunikaciji, odgovorio je da je “Crna Gora najbitnija”.

“Naravno da su lični odnosi bitni, ali su to lični odnosi. Kao što sam govorio i prije, ja sam u dobrim odnosima s Jakovom. Nemamo nekih mimiolaženja. Mislimo da nam je početna tačka identična. Ljudi smo koji su se pronašli tu, ali i u završnoj tački, gdje svi želimo da budemo. Ubjeđeni smo da ćemo doći do istog cilja – bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore”, poručio je.

Uoči GO zasjedalo je Predsjedništvo PES-a, čiji je predlog bio da se da se konačna odluka o načinu učešća na izborima donese na sljedećoj sjednici GO.

Predsjedništvo je donijelo odluku da član tog tijela Janko Odović bude isključen iz stranke zbog narušavanja njenog jedinstva.

On je, prema informacijama “Vijesti”, prošle sedmice podnio ostavku na funkciju u Predsjedništvu, ali je u međuvremenu povukao. Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku o konstatovanju njegove ostavke, ne prihvatajući njeno povlačenje.

Odović sinoć nije odgovarao na pozive lista, ali je nakon sjednice GO rekao novinarima da je došlo do „nesporazuma“, i da je on i dalje član Predsjedništva i GO. Spajić je takođe saopštio da u Odovićevom slučaju postoje “pravne neodumice”, i da je ostavljeno da se Statutarna komisija, Izvršni odbor i druga tijela PES-a odrede o tome.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …