Zabranjuju se otpremine za šefove i direktore državnih preduzeća

Izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije zabranjuje se ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Predložene izmjene i dopune naći će u srijedu pred članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju a Portal RTCG imao je uvid u ključne djelove.

Posebna novina je zabrana otpremnina.
-Nije dozvoljeno ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Zbog zaštite javnog interesa propisati povratno dejstvo ove norme- piše u tekstu, čiji su autori članovi skupštinske radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama.

Pritom je obrazložena i zabrana ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsjednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu.

-Obzirom na prethodnu praksu kojom se nanosila značajna šteta javnim finansijama i grubo narušavao javni interes, neophodno je postaviti normativna ograničenja i zabrane u ovoj oblasti”-ističe se u tekstu.

Podsjetimo, krajem prošle godine kompanija “To Montenegro” angažovala je v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i po ranije dobio 76.000 eura otpremnine iz Budvanske rivijere. Potom je prijavu nadležnoj inspekciji podnijela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio da vrati novac. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i otvorio polemiku o pitanju otpreminina u državnim preduzećima.

Predlagači izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije tvrde da imovina djece javnih funkcionera često naprasno raste i umnožava se, bez očiglednih izvora prihoda, odmah nakon napuštanja zajedničkog domaćinstava.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …