Viele Euro Geldscheine

Raskošni život svih funkcionera na provjeri

Neko novo rukovodstvo Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) dobiće odrješenije ruke da provjerava da li javni funkcioneri žive u skladu sa zaradama, da li su eventualno prikrili imovinu u zemlji ili inostranstvu – i to ne samo svoju već i supružnika sadašnjih i bivših, te djece bez obzira da li ona žive sa njima ili ne.

To bi mogao biti rezime Nacrta izmjena zakona, koji je pripremila radna grupa koju je formirala Skupština, a koji je juče upućen u proceduru i na javnu raspravu.

Nacrtom izmjena zakona o sprječavanju korupcije, u koji su “Vijesti” imale uvid, uvodi se definicija životnog stila javnih funkcionera, proširuje se krug onih koji ulaze u tu kategoriju, Agenciji se daje ovlašćenje da pristupa bankarskim podacima – bez traženja saglasnosti.

Takođe, funkcioneri se obavezuju da prijavljuju imovinu djece – bez obzira da li žive sa njima ili odvojeno.

To su neke od stvari koje su se u primjeni zakona pokazale kao problematične i na koje je često ukazivao i civilni sektor, čiji su predstavnici takođe bili u radnoj grupi.

Notari, upravnici, izvršitelji
Pored ministara, poslanika, odbornika…javnim funkcionerima će se smatrati, kako se predlaže i notari, javni izvršitelji, stečajni upravnici, članovi komisija za javne nabavke, koncesije, privatizacije u poslovima čija je vrijednost iznad 10.000 eura.

Da bi ASK pratila da li zvaničnici prijavljuju sve prihode, žive li iznad svojih mogućnosti – odnosno da li imaju nekretnine i novac koje nijesu prijavili, zakonom se propisuje praćenje životnog stila. To, kako se navodi, obuhvata upoređivanje prijavljenih prihoda i imovine u odnosu na potrošačke navike, mjesto stanovanja i imovinu javnog funkcionera, bračnog i vanbračnog supružnika i djece.

Ukoliko utvrdi da je njihov životni stil raskošniji od legalnih prihoda ASK pokreće postupak po službenoj dužnosti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …