Investitori nijesu platili naknade i duguju Regionalnom vodovodu preko milon eura

Regionalni vodovod, prijavilo je nadležnim organima da im nijesu plaćene naknade na investicije. Hotelski kompleksi odavno su useljeni, a da prethodno nijesu dobili upotrebne dozvole, jedan od uslova je bilo plaćanje naknade za investicije Regionalnom vodovodu, što niko nije učinio.

Apartmanski kompleks „Tre canne“, investitora Fab lajv osmospratni poslovno – stambena zgrada „Nivel”, stambene zgrade firme „MCC inžinjering“ iza autobuske stanice u Budvi, luksuzne građevine u Baru, invstitora Emina Kalamperovića, kao i zgrada u Kotoru koju je gradila Marija Binđur.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, prijavilo je pomenute komplekse nadležnim organima jer nijesu platili naknadu na investicije.

Pomenute kompleksi odavno su useljeni, a da prethodno nijesu dobili upotrebne dozvole, jedan od uslova je bilo plaćanje naknade za investicije Regionalnom vodovodu, što niko nije učinio.

Uplata posebne naknade na investicije (člana 25 Zakona o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja) je obaveza svih investitora koji grade ili rekonstruišu objekat u opštinama na Crnogorskom primorju.

Iznos naknade je jedan odsto od predračunske vrijednosti investicije sadržane u glavnom ili idejnom projektu na osnovu kojeg se izdaje građevinska dozvola, bazirana na tržišnim cijenama, od čega 80 odsto pripada Regionalnom vodovodu, a 20 odsto opštini na čijoj teritoriji se realizuje investicija. Plaćanje naknade je uslov za izdavanje građevinske dozvole, odnosno uslov za izdavanje upotrebne dozvole za objekte za koje je građevinska dozvola izdata u periodu od 2008. do 2011. godine, jer je tada važećim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata bilo propisano plaćanje naknade u fazi pribavljanja upotrebne dozvole.

Regionalni vodovod je investitorima koji su počeli sa korišćenjem objekata bez posjedovanja upotrebnih dozvola, uputilo dopis kojim je na korektan i poslovan način inicirano rješavanje problema naplate posebne naknade.

Riječ je o ne malom iznosu koji su investitori bili dužni izmiriti prije početka korišćenja objekata. Treba napomenuti da se ne radi samo o dugu ka Regionalnom vodovodu, već i o kršenju člana 70 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, odnosno korišćenju objekta prije pribavljanja upotrebne dozvole.

Investitori kojima su upućeni dopisi su ,'Fab Live’ d.o.o povodom objekta Tre Canne u Budvi, Emin Kalamperović povodom više objekata u Baru, ‘Nivel’ d.o.o povodom stambenog objekta u Budvi, ‘MCC Engineering’ d.o.o povodom stambenog objekta u Budvi i Binđur Marija, povodom stambenog objekta u Kotoru. Pored ovih ima još veliki broj ostalih objekata za koje su izdate građevinske dozvole u periodu od 2008. do 2011. godine.

Posebna naknada za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja predstavlja vrstu doprinosa kojim se, Regionalnom vodovodu obezbjeđuju finansijska sredstva za izgradnju regionalnog vodovoda, i vraćanje kredita kojima je finansirana izgradnja ovog sistema prema međunarodnim finansijskim institucijama.

Kreditna zaduženja u kojima se nalazi Regionalni vodovod su ogromna. Godišnje kreditne obaveze u pojedinim godinama učestvovale su 69 odsto ukupnog prihoda, što najjasnije ilustruje sadašnju situaciju u kojoj dovedena u pitanje finasijska održivost preduzeće i zbog čega je ovom problemu dat velik značaj. Regionalni vodovod iz svojih prihoda nije u mogućnosti da vraća kreditne obaveze, nego mora da se dodatno kratkoročno zadužuje kod poslovnih banaka.

Plaćanje ove nadoknade je zakonska obaveze prilikom izgradnje ili rekonstrukcije svih objekata, sem objekata u funkciji javnog interesa građana.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …