Novaković Đurović: Crna Gora izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom UN-a za Evropu

Crna Gora je izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu na 70. zasijedanju, koje se održava od 18-19. aprila 2023. godine u Ženevi, Švajcarska. U narednom dvogodišnjem periodu UNECE-om će predsjedavati Švajcarska, a potpredsjedavati Austrija i Crna Gora. Ovim izborom omogućeno je učešće Crnoj Gori na prvoj liniji u donošenju značajnih odluka u oblasti ekonomskog razvoja ECE regiona.

Delegacija Crne Gore na čelu sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Anom Novaković Đurović, na marginama 70. zasijedanja UNECE-a, održala je bilateralne sastanke sa Olgom Algajerovom, izvršnom sekretarkom UNECE-a i Silvi Motard, v.d. regionalnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu za Evropu (UNEP).

Novaković Đurović, tokom sastanaka ukazala je na prioritete i brojne izazove u oblasti održivog razvoja i životne sredine, koje proističu iz predpristupnog Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene za članstvo u Evropskoj uniji, Zelene agende za Zapadni Balkan i UN Agende za održivi razvoj 2030.

Uz veliku zahvalnost Crnoj Gori za učešće na 70. zasijedanju UNECE, ohrabreno je i učešće Crne Gore u radu svih podtijela UNECE-a u cilju dostizanja digitalne zelene budućnosti. Imajući u vidu značaj podrške agnecija Ujedinjenih nacija u dostizanju zacrtanih ciljeva u razvojnim oblastima Crne Gore, ponuđena je ekspertska podrška od strane UNECE i UNEP-a, za izradu analiza stanja i definisanja preporuka u kontekstu jačanja institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta.

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …