Predsjednik Milatović će zatražiti smjenu Žugića

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić godinama je važio za čovjeka od povjerenja sada već bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Nerijetko mu je spočitavano da štiti Prvu banku, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića.

Toj banci godinama je “gledano kroz prste”, pomagana je novcem građana, a brojne malverzacije koje su se događale u bankarskom sektoru skrivane su od javnosti, upravo voljom guvernera.

Ta tvrđava moći Demokratske partije socijalista (DPS) trebala bi da bude srušena, ubrzo nakon inauguracije novog predsjednika države Jakova Milatovića.

Prema podacima portala PRESS, Milatović najvjerovatnije neće tražiti da se za novog-starog guvernera imenuje Žugić, već neko drugo lice, koje će imati kapacitet i profesionalne kvalitete da upravlja bankarskim sektorom bez selektivnosti i na zakonit način.

Time će biti preinačen zahtjev koji je u septembru prošle godine Đukanović uputio Skupštini Crne Gore, od koje je tražio da se produži mandat Žugiću.

“Nakon što sam sagledao obavještenje Savjeta Centralne banke Crne Gore o isteku mandata guvernera, dostavljeno 22. jula 2022. godine saglasno odredbi člana 50a Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, zatim rezultate Centralne banke Crne Gore, kao i ocjene međunarodnih institucija o radu ove institucije, smatram opravdanim da za guvernera Centralne banke Crne Gore predložim dr Radoja Žugića, koji je i do sada vršio tu funkciju”, naveo je ranije Đukanović u obrazloženju zahtjeva.

Zahtjev za imenovanje Žugića do danas nije razmatran u parlamentu. Razlog za to nije poznat, ali se pretpostavlja da Đukanovićev čovjek od povjerenja nije imao potreban broj glasova poslanika za novo imenovanje.

Nije realno očekivati da će aktuelni parlament birati novog guvernera. Realnija opcija je da će do te nužne promjene doći nakon parlamentarnih izbora i konstituisanja nove većine u Skupštini Crne Gore.

Do tada će Žugić upravljati bankarskim sektorom, uprkos tome što mu je istekao mandat 14. oktobra prošle godine.

Press

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …