Budva spremna da dočeka veliki priliv turista, dobre najave sa tržišta Izraela


Budva, (Mediabiro) U Budvi trenutno boravi 12.000 turista, od čega je oko 7.800 gostiju u privatnom smještaju, podaci su Turističke organizacije opštine Budva. Pojašnjavaju da 70% te brojke čine gosti iz Rusije koji su prijavljeni kao turisti. Dobru popunjenost imaju i hotelski smještaji.
“Predsezona se pokazala veoma dobro. U hotelima nam prednjače gosti iz Izraela, Njemačke, Srbije i Rusije, ta tržišta zauzimaju prva četiri mjesta. Na osnovu onoga što smo od početka januara, pa do sada imali možemo reći da smo veoma zadovoljni,” rekla je predstavnica TO Budva Tijana Kotarac.
Budva se već u aprilu otvara za organizovaniji dolazak hotelskih gostiju. Komunalno preduzeće priprema zelene površine, čisti sve zajedničke prostore, zakupci pripremaju svoje plaže, restorateri svoje terase, a sve kako bi grad bio spreman za uskršnje praznike.
“Tradicionalno su uskršnji praznici vezani za organizovane grupe dolazaka u našim hotelima, očekujemo goste koji će nam doći sa područja Zapadne i Centralne Evrope. Oni vole period predsezone i postsezone jer ne vole da budu dio velike gužve.”
Kotarac je ukazala i na izazove koje donosi sezona u turističkoj metropoli kakva je Budva, te da se nada da će Turistička organizacija zajedno sa lokalnim službama i Opštinom uspjeti da riješi te probleme.
“Svakodnevno smo u komunikaciji sa hotelijerima, Udruženjem ugostitelja, sa preporukama da ove godine cijene ne budu znatno povećane u odnosu na prošlu godinu. Moramo se potruditi da obezbijedimo, koliko-toliko normalan saobraćaj i pristup gostiju našoj destinaciji, aktivnostima i sadržajima na ovom području kakve naši gosti zaslužuju,” rekla je predstavnica budvanske TO.
Među sadržajima koje je tim TO Budva pripremio izdvaja se tradicionalni Budvanski karneval. U junu će uz Season Opening zvanično biti otvorena glavna turistička sezona, a tu su i Jadranski festival igre, Grad teatar, kao i niz manifestacija koje organizju druge kulturne institucije u Budvi.
I Hotelska grupa Budvanska Rivijera je spremna kako za predsezonu, tako i za glavnu turističku sezonu. Sa radom su počeli Hotel Palas u Petrovcu, Hotel Aleksandar u Budvi, otvaraju se vrata hotela Castellastva, a krajem aprila sa radom počinje turističko naselje Slovenska plaža, najavila je PR menadžerka HG Budvanska Rivijera, Jelena Kaluđerović.
“Prema dosadašnjim najavama, onim što već bilježimo na terenu i rezultatima koje bilježe naši otvoreni hoteli, možemo da kažemo da će ova predsezona u našim hotelima biti za 30% bolja nego što je bila prethodna.”
Kaluđerović navodi da je na turističkim uposlenicima da se sezona produži, te da od aprila do oktobra bude dobra popunjenost. Tome u prilog govore i trenutni podaci, a osim tradicionalno dobre posjećenosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona u HG Budvanska Rivijera očekuju dolaske sa novih tržišta.
“Tu su tržišta Francuske i Velike Britanije koja su pogotovo zastupljena u našim hotelima u Petrovcu. Naravno, tu su i ostala tržišta sa kojih će se zabilježiti rast dolazaka. Prema najavama, to su tržište Zapadne Evrope, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, zemlje Baltika, ali i neka nova tržišta koja su prošle godine doživjela ekspanziju. Ove sezone će “eksplodirati” tržište Izraela. Upravo u Hotelu Aleksandar imamo goste iz Izraela, a sa tog tržišta se zaista očekuje veliki priliv gostiju ove godine. Jedno novo tržište je i Egipat,” najavila je Kaluđerović.
Turisti iz različitih krajeva svijeta već sada borave u Budvi, a među njima su gosti iz Italije, Njemačke, Norveške, Poljske, Srbije, Rusije…
“Dolazimo sa Sicilije. Ovo nam je prvi put u Crnoj Gori, nevjerovatno je. Imate planine i more, sve je lijepo. Mislim da ćemo ponovo doći u novembru i ostati na duže”
Budvi se rado vraćaju i gosti iz Norveške i Njemačke.
“Već 20 godina dolazim ovdje tako da mi je grad jako poznat. To što dolazim već 20. godinu pokazuje koliko mi se sviđa,” istakao je Norvežanin.
“Dolazimo iz Njemačke, Bavarske. Prošle godine smo ovdje došli motorima i bilo je prelijepo, pa smo i ove godine došli, ali sada avionom.”
Crnogorskom primorju se nakon dužeg vremena vratila i turistkinja iz Srbije.
“Iz Beograda sam. Nisam bila u Budvi 30 godina, Dosta se promijenilo, dosta se izgradilo. Ono što mi se malo ne sviđa jeste da ima previše stranaca, ali svakako, mirno je, more je, lijepo je,” istakla je ona.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …