Mikić: GP URA je sve podredila državnim interesima

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić vjeruje da će građani kada se razbistri politička scena u Crnoj Gori znati da vrednuju ko se iskreno bori za njihove i državne interese, a ko svoju politiku temelji na populizmu i nerealnim obećanjima

On je u razgovoru za “Dan” istakao da je GP URA od osnivanja uvijek prioritet davao državnim u odnosu na pojedinačne partijske interese.
U poslednje dvije godine, pogotovo zbog naših rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, URA se nalazi pod konstantnim medijskim napadima dijela medija bliskih prethodnom režimu i određenim centrima moći, kaže Mikić

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić vjeruje da će građani kada se razbistri politička scena u Crnoj Gori znati da vrednuju ko se iskreno bori za njihove i državne interese, a ko svoju politiku temelji na populizmu i nerealnim obećanjima

On je u razgovoru za “Dan” istakao da je GP URA od osnivanja uvijek prioritet davao državnim u odnosu na pojedinačne partijske interese.
– Ovakav princip je izuzetno rijedak u politici, pogotovo na području Balkana, ali smo mi svih ovih godina na njemu istrajavali. URA je od 30. avgusta 2020. do danas uvijek preuzimala odgovornost i donosila teške odluke. Imali smo i takvu poziciju da budemo most, odnosno kohezioni faktor između programski i ideološki različitih političkih subjekata. U poslednje dvije godine, pogotovo zbog naših rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, URA se nalazi pod konstantnim medijskim napadima dijela medija bliskih prethodnom režimu i određenim centrima moći. Protiv vrha našeg pokreta kontinuirano se sprovodi prljava medijska kampanja, kroz koju se plasiraju razne manipulacije. Uprkos svemu tome, na lokalnim izborima u oktobru 2022. URA je udvostručila broj odborničkih mandata u odnosu na brojke iz 2018. godine, a po prvi put imamo odbornike u Plavu, Rožajama, Kolašinu, Pljevljima i Plužinama. Osim toga, URA je dobila i prvog predsjednika opštine, i to u Ulcinju. Siguran sam da vrijeme u kojima će ideje i ciljevi GP URA zaživjeti u punom kapacitetu tek dolazi – rekao je Mikić za “Dan”.

On smatra da je Vlada, na čijem je čelu predsjednik GP URA Dritan Abazović, postigla odlične rezultate i da postoji više uspješnih oblasti koje treba posebno istaći.

– Prije svega želim da apostrofiram povećanje penzija i povećanje iznosa minimalne penzije, zbog svih naših penzionera koji su godinama unazad bili zaboravljani od strane svih vladajućih struktura. Kompletna socijalna davanja u Crnoj Gori su povećana, a posebno treba istaći da poslije više od decenije sva djeca u Crnoj Gori primaju dječiji dodatak. U prethodna tri mjeseca imali smo višestruko povećanje zarada za zaposlene u policiji, prosvjeti i državnoj upravi. Uspjeli smo da vratimo “Pomorski saobraćaj” – trajekt i Željezaru Nikšić u državno vlasništvo. Poslije duže vremena imamo otvaranje novih proizvodnih pogona – fabrike čipsa i fabrike za preradu voća i povrća u Tuzima, kao i fabrike za proizvodnju votke u Nikšiću. I ono što je možda i najznačajnije, gotovo da nema mafije u zemlji – od organizovanih kriminalih grupa i njihovih saučesnika u policiji, do građeviniske i šumarske mafije – ističe izvršni direktor GP URA.

Ograničeni kadrovski resursi

Upitan kako gleda na činjenicu da se javnost vrlo kritički odnosi prema nekim kadrovskim rješenjima Abazovićeve vlade, Mikić kaže da su kadrovski resursi koje mi kao društvo imamo vrlo ograničeni.

– I kada bismo svi kao političke partije udružili svoje kadrovske potencijale, u mnogim oblastima i dalje bismo imali deficit kadra. Ono što je najvažniji rezultat u ovom dijelu u prethodne dvije godine jeste što je razbijen monopol koji je DPS prethodnih 30 i više godina imao u javnoj upravi na državnom i lokalnom nivou. Kada je u pitanju ova vlada, u njoj su bili zastupljeni kadrovi gotovo svih političkih partija, i to je u jednoj mjeri relaksiralo političke odnose. Konačni cilj je da se profesionalizuje i depolitizuje javna uprava, za šta će biti potrebno mnogo više vremena, jer se jednopartijski sistem gradio i dograđivao decenijama – zaključio je Mikić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …