Sjutra potpis: U najavi 700 miliona investicija i 600 novih radnih mjesta u Pljevljima

Predsjednik Vlade dr Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Alen potpisaće sjutra (ponedjeljak, 10. april) Memorandum o razumijevanju između Vlade, Elektroprivrede i kompanije Chayton Capital u pogledu stvaranja okvira za razvoj, strukturiranje, finansiranje i implementaciju investicionog plana u pogledu industrijske infrastrukture u Pljevljima.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma održaće se u Vili „Gorica“ sa početkom u 12 sati, nakon čega je planirano obraćanje medijima.

Projekat obuhvata razmatranje mogućnosti za realizaciju modernizacije segmenata energetske proizvodnje TE Pljevlja, izgradnju fabrike cementa na području predviđenom prostornim planom Opštine Pljevlja, izgradnju fabrike gipsanih ploča i građevinskih materijala na bazi gipsa na užem području termoelektrane Pljevlja kao i izgradnju fabrike inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata namijenjenih modularnoj gradnji (CBPB – Cement bonded particle boards) koja bi koristila cement, otpadno drvo i nusprodukte iz rada termoelektrane. Zatim izgradnju postrojenja za reciklažu, tretman otpada i biomasu u okviru koga bi se stvaralo gorivo za prihranu novog eko kotla TE Pljevlja iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu, *razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje – fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja te otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljama.

Cilj ove inicijative odražava interesovanje potpisnika da se maksimizuju ukupni pozitivni ekonomski i socijalni benefiti kao i upotreba resursa što bi prema procjenama moglo rezultirati ukupnim direktnim ulaganjem od oko 700 miliona EUR i otvaranjem preko 600 direktnih novih radnih mjesta.

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …