Hitan dopis Vladi: Traže rušenje Šinavatrinih objekata

Sekretarijat za zaštitu imovine Opština Budva zatražio je od ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović da urgira na Urbanističko-građevinsku inspekciju da sprovede rješenje koje je ta služba donijela još prošle godine i poruši nelegalno izgrađene objekte na ostrvu Sveti Nikola vlasništvo kompanije “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre.

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, traži od ministarke da Opštinu informiše o statusu i okolnostima u vezi s rušenjem bespravnih objekata na ostrvu Sveti Nikola (Školja) za koje je “Global TS Montenegro” Sekretarijatu za urbanizam podnio zahtjev za legalizaciju.

Kako je pojasnio, riječ je o bespravnom objektu broj jedan u izgradnji, prizemlje i prvi sprat bruto građevinske površine u osnovi 726 kvadrat, i objektu broj dva u izgradnji, prizemlje i dva sprata bruto građevinske površine u osnovi 133 kvadrata.

”Na pomenute objekte su se stekli uslovi za donošenje rješenja o prekidu postupka legalizacije do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, ali je javnost upoznata iz medija da je Urbanističko-građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju navedenih objekata prošle godine. Kako do danas nije došlo do rušenje pomenutih objekata, a imajući u vidu Vaše tumačenje člana 201 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koje ste iznijeli u gostovanju u dnevniku TV Vijesti 5. aprila, molim da shodno Vašim ovlašćenjima urgirate kod nadležne inspekcija da se sprovede rušenje bespravnih objekata koji ruže sliku turističke atrakcije kakav je Školj”, naveo je Zenović u dopisu.

On je upoznao ministarku da na teritoriji opštine Budva postoje brojni aktivni zahtjevi za legalizacijom bespravnih objekata, a da neki od njih svojom pozicijom i načinom na koji su izgrađeni predstavljaju opasnost po građane, ali i svojim izgledom ruže sliku turističke destinacije.

”Posebno je riječ o onim na najfrekventnijim lokacijama kao što su šetalište u Budvi i Bečićima. Molim da što hitnije u koordinaciji sa nadležnim službama locirate takve objekte i pred početak turističke sezone u skladu sa članom 201 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata iste uklonite sa terena”, zaključio je Zenović.

Kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca, milijardera Taksina Šinavatre predala je u junu prošle godine, treći po redu za godinu dana, zahtjev za legalizaciju divlje izgrađenih betonskih građevina na ostrvu Sveti Nikola, naspram Budve.

Nakon što je Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj u februaru odbio zahtjev za legalizaciju oko 350 kvadrata divlje izgrađenog objekta na, kako ga mještani zovu, Školju kompanija Global TS Montenegro je sredinom marta prošle godine podnijela novi zahtjev u kome je navela postojanje dva objekata – jednog od 726 kvadrata bruto površine i dugi 133 kvadrata.

Sekretarijat je tražio dopunu zahtjeva, te ostavio rok od 30 dana da im se dostave nedostajuća dokumenta. Nakon što je istekao taj rok, kompaniji je dato novo produženje da se dostavi elaborat sa iskazanim bruto površinama objekata po etažama, fotografije svih fasada bespravnog objekta, dokaz o zabilježbi postojećeg objekta u katastarskoj evidenciji…..

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu eura, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola na kome su već bili mimo dozvole izgrađene kamene prizemne zgrade. Šinavatra je za ovaj vrijedni komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Prostornim planom posebne namjene je predviđena urbanizacija ostrva – gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu “Global TS Montenegro”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …