Tomović: Pčelarstvo na margini

Pčele su sastavni dio ekosistema planete zemlje. Njihov značaj za prirodu i čovjeka je nemjerljiv. Štaviše, od ovih insekata zavisi opstanak svijeta.
Pčela je odvajkada bila simbol rada. “Vrijedan kao pčela”, kažu. Takav je i Bijelopoljac Lazar Tomović, koji se već tri i po decenije bavi pčelarstvom.

Tomović broji oko 120 pčelinjih društava. Pčele seli u Spuž i na Durmitor. Ove godine, po prvi put na Bjelasici.

“Ovim poslom sam počeo da se bavim slučajno. Pčelarstvo je na margini, podrške od strane Ministarstva poljoprivrede nema, jedino od lokalne uprave koja daje premiju. Ko ima 50 pčelinjih društava, dobije godišnje oko 200 eura. To je veoma značajna pomoć.”

Bjelopoljski pčelar je zadovoljan prinosima i kvalitetom meda. Prodaja se odvija solidno, kupci su lokalni, ali i inostrani. Tegla meda je 14 eura.

“Moje proizvode mogu naći putem društvenih mreža Facebook i Instagram profilima.” , upućuje Tomović.

Ukoliko bi se razmišljalo o pčelarstvu, kao veoma bitnom aspektu naše dominantne grane privrede, turizma, bio bi podstrek za razvoj i očuvanje, cijeni Tomović.

Da bi se ovaj posao sačuvao, potrebno je mnogo ulaganja i truda. Prihranjivanje pčela je zahtjevno, a prihrana skupa. Pčelarstvo zahtjeva permanentnu edukaciju i nova znanja. Zbog toga mu je, kaže Tomović, žao što mladi nemaju interesovanja da se bave ovim poslom. Iako zadovoljan svojim učinkom, nije optimističan u pogledu perspektive ove grane privrede.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …