Vučić: Ako Crna Gora ne pristupi Otvorenom Balkanu nećemo očajavati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da bi ako Crna Gori odluči da uđe u Otvoreni Balkan to bila dobra vijest koju bi pozdravio i istakao da je odluka o priključenju isključivo suvereno pravo i odluka zvanične Podgorice. On je dodao da, ako Crna Gora i ne odluči da se priključi, ne treba očajavati.

Otvoreni Balkan može se gledati kao dio Berlinskog procesa, ali je ipak drugacije, jer predstavnici tri zemlje odluke sprovode sami bez bilo čijeg pritiska sa strane.

Šta je tu loše, manje bi se čekalo na granicama, vjerujem da je to dobro za građane Crne Gore, ali mi ćemo sačekati kakvu god odluku da donesu – rekao je Vučić.

Podsjetio je da se novoizbrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u kampanji pozitivno izjašnjavao o Otvorenom Balkanu, a što se aktuelnog premijera Dritana Abazovića tiče, podsjeća da je on više puta rekao da je apsolutno za priključenje Crne Gore.

Ali to je isključivo njihova odluka – ponovio je Vučić. Primijetio je da kada se god govori o Otvorenom Balkanu uvijek se priča o tome ko je unutra, a nikako šta postižemo, a postiže se, ističe, dosta. Kao primjer je naveo da je drastično ubrzana procedura i kretanje ovlašćenih proizvođača i trgovaca preko granica tri zemlje članice Otvorenog Balkana, procedure su značano uprošćene, a postoje sada i fitosanitarne inspekcije na granicama.

Predsjednik Vučić rekao je da očekuje nastavak pritisaka na Srbiju kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, ali da će Srbija znati sa tim da se izbori.

Oni će nastaviti da nas pritiskaju, i jedne i druge, više nas, a taktičko-tehnički njih, to je igra, igrokaz, ali znaće Srbija da se izbori – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li očekuje nastavak diplomatske ofanzive u okviru njemačko- francuskog predloga.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …