Ruski dijamanti nijesu pod sankcijama EU, uprkos zahtjevu Ukrajine

Evropska unija još nije sankcionisala, tj. zabranila uvoz ruskih dijamanata, uprkos pozivima Ukrajine da to učini.

Iz Ministarstva ekonomije Belgije su potvrdili za vanjskopolitički list Politico da je uoči Valentinova ili Dana zaljubljenih bila velika potražnja za neobrađenim ruskim dijamantima.

Upravo se Belgija usprotivila da EU onemogući uvoz ruskih dijamanata koji su od vitalnog značaja za belgijski grad Antwerp kao svjetski centar dijamanata. Međutim, u trećem kvartalu prošle godine je značajno opao uvoz dijamanata iz Rusije u EU.

Belgijske vlasti tvrde da bi se sankcijama preusmjerio ruski izvoz dijamanata u druge države, bez da bi Moskva osjetila ekonomske probleme. Ukazali su na to da se uvoz smanjuje i bez sankcija, a kao razlog za to su naveli pritisak javnost i svijest potrošača.

Taj uvoz u Belgiju je porastao u decembru prošle godine, u januaru i uoči Dana zaljubljenih. U januaru ove godine je taj uvoz iznosio 132 miliona eura, što je za 97 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine. No, taj uvoz se nakon Dana zaljubljenih smanjio.

Parlamentarka vladajuće Socijalističke stranke u Belgiji Vicky Vooruit smatra da je zabrana uvoza ruskih dijamanata jedina prava odluka. Pozvala je Evropsku komisiju da donese takvu odluku, piše Politico.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …