Govor mržnje protiv Amber Heard jedan je od najgorih slučajeva zlostavljanja na Twitteru

Istraživanje je pokazalo da je govor mržnje usmjeren protiv Amber Heard jedan od najgorih slučajeva zlostavljanja na Twitteru.

Podsjećamo, porota je odlučila da je Amber Heard oklevetala bivšeg supruga Johnnyja Deppa i da mu mora platiti 15 miliona dolara odštete. Sudski proces trajao je šest sedmica, a u tom periodu su mnogobrojni korisnici Twittera pisali uvrede na njen račun.

Istraživanje je sprovela kompanija Bot Sentinel, koja inače proučava slučajeve širenja dezinformacija na internetu i zlostavljanjem na društvenim mrežama.

Analizirano je 14.000 tvitova s 3.288 naloga koji su koristili hashtagove #AmberHeardIsAnAbuser (Amber Heard je zlostavljačica), #AmberHeardLsAnAbuser (isto značenje, ali s pogrešnim slovom) #AmberHeardIsALiar (Amber Heard je lažljivica), #AmberHeardLsALiar (isto značenje, ali s pogrešnim slovom). Kako su naveli, neki korisnici su namjerno koristili pogrešno slovo kako bi “prevarili Twitterov algoritam”.

Prema istraživanju, 627 naloga je bilo namijenjeno isključivo napadanju Amber Heard i onih koji je podržavaju. Zanimljivo je da je više od 24 posto ovakvih naloga kreirano u posljednjih sedam mjeseci.

“Ono što smo vidjeli je jedan od najgorih slučajeva zlostavljanja na Twitteru. Smatramo da ova društvena mreža nije učinila dovoljno da spriječi zlostavljanje”, napisali su.

Neki ljudi su napravili više profila i objavljivali iste tvitove kako bi podrška Deppu bila što veća. Jedna osoba zlostavljala je ženu koja je bila na strani Heard koristeći fotografije njenog djeteta koje je preminulo.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje Vlade

Vlada je, na danas održanoj 27. sjednici kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić, utvrdila …