Investicioni požari: Sumnjivo što na opožarenim mjestima niču novi objekti

Opožarena područja, prema ocjeni građanskih aktivista, pojedini investitori koriste za lakše dobijanje građevinskih dozvola. Nedavni požar u nacionalnom parku Skadarsko jezero na mjestu gdje je nekada trebao da se gradi hotelski kompleks Porto Skadar Lejk, otvorio je staru sumnju.

U Crnoj Gori većinu požara izaziva čovjek, slučajno ili namjerno, pokazuju podaci nadležnih. No, sumnjivo je, građanskom aktivisti Vuku Vujisiću, što na mjestima gdje je gorjelo, vrlo brzo i često niču novi objekti.

“Možemo sumnjati kao i u nekim drugim slučajevima da upravo takvi požari su izazvani ljudskim faktorom i da možda investitorima odgovara da izbiju požari na takvim lokacijama kako bi se životna sredina možda uništila i kako ne bi imali prepreke za dobijanje dozvola”, kazao je građanski aktivista Vuk Vujisić.

Novi požar u zaštićenom području nacionalnog parka Skadarsko jezero, otvorio je i novu sumnju.

“Kako je došlo tamo do požara i zašto bi neko palio tamo i onda sam kratkim istraživanjem uvidio da se radi o parcelama na kojima je trebao da bude projekat Porto Skadar Lejk”, poručio je Vujisić.

Da li je nešto sumnjivo u takvim požarima, morala bi hitno provjeriti Uprava policije, poručuje Vujisić.

“Ukoliko imamo tu zavjeru gdje se pale požari da bi se moglo graditi dalje jeste da se otkriju nalogodavci i da se ozbiljnije pristupi tome”, poručio je Vujisić.

Ipak je to udar na državu Crnu Goru, na njen ekološki status i posljedice su nezamislive.

’’Bez šuma dolazi do promjene klime, povećava se temperatura vazduha i smanjuje se količina padavina, požari jako utiču na sveobuhvatnu ekonomiju jedne zemlje”, kazao je iz Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

Zato je, poručuju iz Agencije za zaštitu životne sredine, potrebno prije gradnje bilo kakvog objekta dozvoliti prirodi da se obnovi. A za to će trebati i vrijeme.

’’Ta procjena odnosno proces izdavanja ekološke saglasnosti i dozvola trajaće od 5-10 godina. Tj. sve dok ne dođe do obnove staništa”, navodi Gazdić.

Taj mehanizam i do sada je postojao, poručuju, ali se nije koristio. Ipak, u nekim zemljama je već dao rezultate. Da li će tako biti i kod nas znaćemo već narednog ljeta.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Abazović za sjutra sazvao Vijeće za nacionalnu bezbjednost, prisustvuje Novović

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sazvao je za sjutra (8h) Vijeće za nacionalnu …