Europol koriste kao paravan za finansijske prevare

Proteklih mjeseci mnoge građane u Njemačkoj uznemiravaju lažni telefonski pozivi. Kriminalcima koji se predstavljaju kao policajci i koji pokušavaju da ukradu novac uglavnom je nemoguće ući u trag. Policija savjetuje oprez.

Dobar dan, dobili ste Europol. Pritisnite taster jedan ukoliko želite da razgovarate s operaterom”, tako počinju pozivi koje građani u Njemačkoj dobijaju od marta ove godine. Poziv je dobila i Lejla Šator iz Frankfurta. Kliknula je taster kako bi postupila po uputstvima navodnog Evropola i dobila je operaterku koja je govorila engleski s indijskim akcentom, piše Deutsche Welle.

Osoba koja mi se javila saopštila mi je da su mi zloupotrijebljena njemačka lična dokumenta. Pošto je pričala lošim engleskim jezikom, proradila mi je lampica”, kaže Šator.

Prevaranti su je uznemiravali više od mjesec dana, zvali su je nekada i više puta na dan.

“Ukoliko bih pokušala da pozovem taj broj, dobila bih obavještenje da on ne postoji ili da je nedostupan. Kada sam im rekla da ću ih prijaviti policiji, prestali su da me zovu.”

“Prevaranti objašnjavaju žrtvi da, zbog policijske istrage koja je u toku, a kako bi se zaustavila dalja zloupotreba identiteta, bankovni račun mora odmah da bude blokiran. Tu lažni zvaničnik policije žrtvi nudi kao rješenje da se novac odmah prebaci na drugi račun, navodno policijski”, objašnjava šef Kriminalističke policije u Berlinu Lotar Špilman.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …